Nieuws/Financieel
1126190
Financieel

Zeer zeldzaam: 10 uit 10

Wat er in de afgelopen weken gebeurt op Wall Street, zal de geschiedenisboeken halen. In laag volume wordt elke dag verder opgestoomd op de Amerikaanse beurzen. De hebzucht is bijna verworden tot waanzin. Angst is totaal verdreven, de VIX noteert 11,30, de laagste stand sinds februari 2007. Extreme euforie maar ook inhaligheid heeft bezit genomen van beleggers op Wall Street.

Een nieuwe bubbel is in wording. Het is vandaag maart expiratie, de dag dat voor de S&P500 maar ook waarschijnlijk de DAX nieuwe all time high standen worden neergezet. De Duitse economie kromp in het vierde kwartaal, maar de DAX signaleert een goldilocks economie. Deze week zou de voorlopige top worden neergezet voor 2013 zei ik afgelopen maandag. Het ziet ernaar uit dat dit vandaag zal gebeuren. 

En dan? De Fed regeert met haar gratis geld-politiek en wil nog van geen ingeven weten.  Net als in 2007 worden op dit moment alle nog twijfelende kleine beleggers er automatisch weer ingezogen, bang om de razende trein te missen. En net als die het beginnende gevoel krijgen weer wat te verdienen op de beurs, komt de man met de hamer die genadeloos zijn werk doet.

De Dow Jones is gisteren voor de tiende achtereenvolgende dag hoger gesloten op het zevende achtereenvolgende All Time High record. Het was in het jaar 1996 dat oud-Fed voorzitter Greenspan van irrationele overdrijving sprak. Juist dat jaar werd ook een serie van tien uit tien handelsdagen achtereen hoger gesloten. De Dow Jones is alle dagen van de maand maart hoger gesloten.

De S&P500 is gisteren 8 punten of 0,56 procent hoger geëindigd op een hoogtepunt van de dag en slotstand van 1563 punten. Het wilde niet lukken, of het was niet geprogrammeerd voor gisteren, om op het eind van de handelsdag gisteren op de All Time High stand van 1565 te sluiten. De S&P500 is in 9 van de afgelopen 10 handelssessies hoger gesloten.

De Europese beurzen zullen vanochtend hoger beginnen op de maart expiratiedag in reactie op de euforische recordrace van Wall Street. De Europese leiders bijeengekomen in Brussel in de voorjaarstop slaan elkaar op de rug en zijn trots dat ze het voor elkaar hebben gekregen om de financiële markten te kalmeren met de door hen gevoerde politiek. De Spaanse premier Rajoy stelt dat men erin is geslaagd de financiële markten te kalmeren en het vertrouwen te herstellen.

Dat is dan niet gebeurd als gevolg van de ontwikkelingen in Spanje. De economie krimpt sterker dan verwacht, de werkloosheid is 27 procent van de beroepsbevolking, met een jeugdwerkloosheid van 55 procent, de begrotingstekortdoelstellingen worden elke keer niet gehaald, de slechte leningen nemen hand over hand toe en banken weigeren nog steeds de grote slag temaken met het afschrijven naar werkelijke waarde van hun vastgoedleningen.

Hoezo gaat het beter in de eurozone? Italië is in een volledig politieke impasse terecht gekomen, de bezuinigings- en hervormingsprogramma’s zijn gestrand en mogelijk zelfs stilgevallen. In Frankrijk wordt het steeds duidelijker dat alle vooraf gestelde doelen niet zullen worden gehaald. De werkloosheid stijgt sterk in Frankrijk en de regering Hollande zoekt wegen om de economie juist te stimuleren. Maar dat kost geld en zo lopen de tekorten juist verder op.

Portugal heeft gewoon een jaar uitstel gekregen van Brussel om de vooraf gestelde doelen te halen. Alle registers zijn gisteren opengetrokken maar ook vandaag om een voor de bühne zo mooi mogelijk bail out programma voor Cyprus erdoor te kunnen krijgen. Het schijnt dat het IMF wat betreft Cyprus wil afhaken, want het eilanddeel komt niet door de eigen IMF-ruling en komt daardoor niet in aanmerking om te worden geholpen.

Dit kan natuurlijk niet bij de EU. Het bedrag wat Cyprus aan bail out wil, €17 miljard, kan nooit door de zeer kleine bevolking worden terugbetaald. Maar geen bail out voor Cyprus betekent zware verliezen voor Griekenland. En dan is Duitsland op de achtergrond feitelijk ook mordicus tegen. Een hels karwei voor onze eurotopper Jeroen Dijsselbloem.

Griekenland, tijd niets van gehoord. Deze week was de trojka weer op bezoek. De trojka constateert dat de Griekse economie vorig jaar met 6,4 procent is gekrompen na een krimp met 7,1 procent in 2011. De doelstelling is om de krimp dit jaar voor de Griekse economie te beperken tot 4 procent.  Een utopie.

De trojka is op bezoek om te controleren of de Grieken op de juiste weg zijn met hervormingen en bezuinigingen. Als men dat is, wordt de volgende tranche van €2,8 miljard weer uitbetaald. Het wil de Grieken maar niet lukken om het ambtenarenapparaat af te bouwen. Er moeten geloofwaardige programma’s zijn om in 2015 tot 150.000 ambtenaren te hebben ontslagen van het toaal aantal van bijna 700.000. De totale Griekse beroepsbevolking is 4 miljoen waarvan er op dit moment 28 procent werkloos is met een jeugdwerkloosheid van over de 50 procent.

De Grieken zijn dus weer aan het traineren, ze zijn volledig afhankelijk geworden van de noodgelden uit de eurozone en gaan er voor 100 procent van uit dat van de schuldenberg eind dit jaar of anders volgend weer meer dan €100 miljard zal worden afgeschreven. Wanneer gaan we nu eens inzien dat dit zo niet kan doorgaan?  In Brussel wil men nu niet over Griekenland praten.

Hoezo gaat het beter met de eurozone meneer Rajoy?

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.