Nieuws/Financieel
1127113
Financieel

SNS negeerde alarm

Hetty van de Laar, de klokkenluider die de miljoenenfraude bij SNS Reaal aan het licht bracht, is met haar waarschuwingen een jaar lang volkomen genegeerd door de top van de bank.

 „Ik heb diverse pogingen gedaan om met bestuursvoorzitter Ronald Latenstein in contact te komen, maar iedere keer werd de afspraak op het allerlaatste moment afgezegd”, vertelt zij.

Al in augustus 2011 trok Van de Laar voor het eerst aan de bel bij SNS. Zij had sterke aanwijzingen dat facturen bij vastgoedtak SNS Property Finance in opdracht van ’puinruimer’ Buck G. werden vervalst en opgepompt, waardoor de bank voor miljoenen euro’s werd opgelicht. In eerste instantie besloot Van de Laar de inmiddels gearresteerde Buck G., de man door wie zij werd ingehuurd, er zelf op aan te spreken. „Ik vond dat hij van dat geld moest afblijven. Het was niet van hem. Maar Buck zei dat ik te emotioneel reageerde. Hij was het die me eerder voorstelde om een nul achter mijn factuur van vijfduizend euro te schrijven.”

Bewijzen

Vervolgens besluit Van de Laar het adviesbureau Boer en Croon, dat G. als interim-manager bij SNS detacheerde, te waarschuwen voor de fraudepraktijken. „Ik werd teruggebeld door hun bestuurder Jos Zandhuis, die direct zei dat hij maar een paar minuten tijd voor me had. Hij vroeg me of ik over bewijzen beschikte, wat ik beaamde. Vervolgens vertelde hij dat hij G. er op zou aanspreken. Dat was het laatste wat ik ooit van hem vernam.” Volgens Van de Laar is er vanaf dat moment gewerkt om haar bij SNS weg te krijgen.

Lees meer in De Telegraaf.