Nieuws/Financieel
1127395
Financieel

Uitgever van autoglossy Carros failliet

Pelican Magazines, uitgever van diverse luxetijdschriften zoals Carros, Elegance en Nautique, gaat vandaag het eigen faillissement aanvragen, na een slepend conflict over sponsored magazines. Dit bevestigt eigenaar Frank Kloppert.

De Amsterdamse uitgeverij kan volgens Kloppert het hoofd niet boven water houden, doordat het bedrijf al jarenlang tevergeefs wacht op betaling van €5,5 miljoen, die investeerders Annemarie van Gaal en Hubert Deitmers verschuldigd zijn. Zij weigeren sinds 2008 te betalen voor de overname van Readershouse, bestaand uit enkele sponsored magazines.

De twee betalen niet omdat zij beweren dat de winstcijfers van de door onder meer BMW, Leaseplan en Bol.com gesponsorde Readershouse-bladen vóór de verkoop kunstmatig zouden zijn opgepompt. Kloppert heeft dit altijd ontkend, en geeft Van Gaal en Deitmers nu de schuld van het bankroet: „We hadden dit geld nodig. Daardoor zijn we genoodzaakt om samen met de Belastingdienst het faillissement aan te vragen”, zegt de uitgever.

Gisteren werden de 47 werknemers van Pelican ingelicht. Vandaag zal bij de behandeling van de faillissementsaanvraag gesproken worden over een mogelijke doorstart van de uitgeverij. „We hebben plannen om verder te gaan, maar dan met minder mensen en minder dan de huidige zeven titels”, kondigt Kloppert aan.