Nieuws/Financieel
1128132
Financieel

Italië en SNS

Nu ligt de focus op Italië. Sterker, niet alleen vandaag, maar zo ongeveer de hele maand februari, en maart tot en met nu. Ik zal dus wel over Italië moeten schrijven bijna want het Italiaanse sausje druipt van de financiële markten af.

De vraag is of ik u moet feliciteren met deze toegenomen Romeinse invloed. Als we dan toch ten ondergaan in Europa, dan maar met stijl, Italiaanse stijl wel te verstaan. 'Auguri (gefeliciteerd) we vergaan', maar het ziet er wel goed uit.

Dat zou toch een zuur bommetje zijn zo tegen de zomer aan. Als het de verkiezingen niet zijn, is het wel de uitslag van die verkiezingen. Is het Monti niet dan is het Berlusconi wel (knap op zijn leeftijd). Hadden we net het idee gevat dat Draghi er bovenop zat, zegt ie: ,,SNS? Nooit van gehoord”, om dat vervolgens te corrigeren naar ,,O ja die. Ja die hebben ze gered om het systeem stabiel te houden. En als de Nederlanders genoeg bezuinigen komt het wel goed…” Pardon? Wie moest er ook weer bezuinigen? Italië dus.

Hoofdindex

Echter, los van deze echo van het geluid over de Azzurri, de beurs heeft er wel zin in, dus toch: 'Auguri tutti.' Na Spanje dat ik een week of twee geleden de opwaartse richting toedichtte en die nu 5% hoger staat, neem ik vandaag de MIB 30, de hoofdindex van Italië onder de loep. Deze twee landen zijn de drijfveer geweest achter de daling sinds begin februari, althans qua sentimentvorming. Wanneer het deze twee weer goed gaat zal de rest van Europa daar minder negatieve gevolgen van ondervinden. Dat is de gedachte.

 

De twee kleine bogen in de RSI hebben in relatie tot de koersen van dat moment een 'Positive Reversal'-signaal opgeleverd. De naam zegt het al, de verwachting is dat dit patroon een positieve uitkomst zal hebben voor de koersen. Het koersdoel dat daarbij hoort ligt boven de 18000, wat op zijn beurt weer nieuwe ruimte doet ontstaan naar de 20000 tegen die tijd.

Hogere toppen en bodems

Deze verwachting wordt gestaafd aan de hand van de RSI die vanaf augustus vorig jaar een cyclus van hogere toppen en hogere bodems aftekent. Dan is het nog steeds geen feest is zoals het in de USA op dit moment is. De Dow Jones op recordniveaus en werkloosheid op het laagste punt in 5 jaar. Dat kun je niet zeggen van Italië, maar is dat ook erg op de beurs? Ook al is dit bovenstaande scenario relatief correctief,  dan nog is de potentie van dit alles groot zat om er iets positiefs in te zien. Voor nu prettig weekend.

Disclaimer

EREM + NIKKEN is een merknaam van LeoMont BV. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Onze analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor onze analyses wordt gebruikt. De waarden waarop onze analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van de E+N Portefeuilles die opgebouwd zijn uit ABNAMRO Turbo’s. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.