Nieuws/Financieel
1128181
Financieel

Libor-onderzoek duurt langer in EU

De onderzoeken die de Europese Commissie heeft ingesteld naar de manipulatie met het Libor-rentetarief zullen langer in beslag nemen dan vergelijkbare zaken in de Verenigde Staten. Dat zei Europees Commissaris Joaquin Almunia vrijdag. De Amerikaanse autoriteiten kunnen met iedere bank afzonderlijk een schikking treffen, terwijl de EU een oordeel moet vellen over alle onderzochte instellingen, aldus Almunia.

De Amerikaanse, Britse en Zwitserse mededingingsautoriteiten hebben al zaken afgehandeld met drie grote Europese banken. ,,De resultaten van de onderzoeken van de Europese Unie zullen ,,op zeker moment'' worden aangekondigd, beloofde de eurocommissaris.

De Britse banken Barclays en Royal Bank of Scotland en het Zwitserse UBS zijn beboet wegens de manipulatie van het Libor-tarief, een centraal rentetarief dat door opgaven van verscheidene deelnemende banken wordt vastgesteld en dat gebruikt wordt voor het vaststellen van andere tarieven. Er lopen nog tientallen onderzoeken, ook van de Europese Commissie, naar betrokkenheid van andere banken bij het schandaal, waaronder Rabobank.