Nieuws/Financieel
1128234
Financieel

Bijna record op zonnig Damrak

Op de Amsterdamse beurs heerste vandaag een opperbeste stemming. De hoofdgraadmeter AEX sloot met een mooie winst van 2% op 346,5 punten. Alleen de allereerste handelsdag van 2013 op 2 januari deed het nog iets beter. De Midkap sloot met een winst van 1,4% op 535,88 punten.

Het leek erop alsof de hosanna stemming uit Amerika over het aanstaande all time high record zorgde voor de jubelstemming. Maar economen denken dat eerder de vastberadenheid van centrale bankiers om het economisch herstel te blijven ondersteunen, de oorzaak van de beursopmars.

Behalve in Amsterdam lieten ook de andere grote beurzen in Europa winsten zien. London sloot 1,3% hoger en Parijs won 2,1%. De Dax in Frankfurt dikte zelfs 2,4% aan.

Het grote beursnieuws vanmiddag kwam vandaag echter vanuit Amerika. Daar waren alle ogen gericht op de opening van Wall Street, waar een recordstand binnen bereik was.

Nadat de futures al op een hogere opening wezen schoot de Dow Jones Index binnen minuten na het openen van de handel door de vorige recorstand van oktober 2007 en noteerde een all-time high.

De topscore van de hoofdgraadmeter in New York was breaking news op de grote zakenzenders. 

Maar in Nederland vindt macro-econoom Elwin de Groot (Rabobank) dat beleggers op de Amsterdamse beurs vandaag een beetje overenthousiast reageerden. "Het lijkt wel alsof iedereen alles even vergeten is. Er is niet direct een aanleiding hiervoor. Het lijkt me wat te vroeg om het sentiment nu al te draaien."

Positief, volgens de Groot, is wel dat centrale bankiers de laatste tijd steeds meer laten merken door te willen zetten met hun steunmaatregelen en niet bij het eerste teken van herstel weer afhaken. En ook de Europese leiders geven aan dat landen met begrotingsproblemen meer tijd krijgen om die op te lossen. "Het is goed dat er een juiste balans wordt gezocht tussen bezuinigen en economisch herstel."

De Groot krijgt steun van analist Tom Muller (Theodoor Gillissen), die de recordstand van de Dow Jones relativeert. ,,Het is allemaal wel leuk hoor dit, maar ik zie niet wat er nou fundamenteel economisch is veranderd. Ik heb nog steeds niet gelezen dat de bedrijven ineens recordwinsten zijn gaan rapporteren."

"Wat ik wel weet is dat er nog steeds heel veel gratis geld in de markt komt. En als je dan drie jaar in obligaties hebt gezeten, waarvan de rendementen aan het dalen zijn, dan kan je weleens denken: waar zal ik nu eens in stappen. Dan zijn aandelen nu wel aantrekkelijk. Dus nee, we zijn er volgens mij nog lang niet", zegt Muller.

Volgens handelaar Frank Bonsee van ABN Amro doen beurzen het beter doordat de stimuleringsprogramma’s van centrale banken nog in werking blijven. "Daar was de afgelopen weken discussie over, zeker in de VS nu de economie daar beter draait. Maar gisteren benadrukte vice-president Janet Yellen van de Fed dat het maandelijkse opkoopprogramma ter waarde van $85 miljard per maand voorlopig niet veranderd wordt."

AEX

De grote winnaars op het zonovergoten Damrak waren roestvrijstaalbedrijf Aperam dat 5,3% winst boekte op €10,20 en PostNL dat 5% aandikte naar €1,79. Telecomfonds KPN boekte 4,5% winst op €2,76. De koersen van PostNL en KPN lijken langzaam op te krabbelen van zware klappen de fondsen eerder dit jaar opliepen.

Philips werd 4,2% meer waard op €22,50. Het bedrijf kan de grote Amerikaanse markt op met zijn gecombineerde 3D- en röntgenapparatuur. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft het Nederlandse concern toestemming gegeven aan ziekenhuizen te leveren.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco heeft, zoals eerder aangekondigd, Christophe Cuvillier benoemd als nieuwe topman van het bedrijf. Cuvillier volgt per 25 april de huidige bestuursvoorzitter Guillaume Poitrinal op. De koers sloot met een winst van 2,1% op €178,90.

Shell klom 1,1% naar €25,57. Het bedrijf gaat zijn productie van lng (vloeibaar gemaakt aardgas) in Noord-Amerika verdubbelen. Met het vergrote aanbod wil Shell wegtransporteurs en de scheepvaart een alternatief bieden voor de dure diesel die ze nu nog gebruiken.

AMX

Technisch dienstverlener Imtech sloot de dag af ruim aan kop van de Midkap met een winst van 6,7% op €8,48. Het bedrijf verwacht geen nieuwe tegenvallers te moeten melden op korte termijn. Het bestuur heeft geen afwijkingen gevonden bij andere onderdelen dan de eerder gerapporteerde takken in Duitsland en Polen. Dat schrijft Imtech-topman Gerard van de Aast in antwoord op vragen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Het aandeel reageerde hierop met een koerswinst van 6,8%.

TomTom navigeerde 2,2% hoger naar €3,18. Het nieuws dat Toyota navigatiesystemen in voertuigen voor de Europese markt gaat uitrusten met de verkeersinformatiedienst van TomTom en Fiat het contract heeft verlengd, wakkerde de kooplust aan.

Heijmans klom 1,1% naar €6,92 ondanks een adviesverlaging door KBC van 'bijkopen' naar 'houden' vanwege de lagere winstverwachting. Het koersdoel ging van €8,50 naar €6,90.

Brunel en Vopak waren de enige dalers bij de middelgrote fondsen. De detacheerder verloor 1,1% naar €32,22. Het tankopslagbedrijf werd 0,8% minder waard. Kepler handhaafde het advies op reduceren.

Het AScX-genoteerde BE Semiconductor Industries klom 4,8% naar €6,14. De toeleverancier voor de chipindustrie heeft de winst over zowel het hele jaar als in het vierde kwartaal fors zien dalen ten opzichte van een jaar geleden. Volgens SNS Securities lijkt het bedrijf nu uit het dal te komen gezien de hogere orderinstroom in het vierde kwartaal van 2012.

Volg de actuele beurskoersen ook live via uw smartphone:

Voor uw Apple-telefoon: DOWNLOAD HIER DE APP

Voor uw Android-telefoon: DOWLOAD HIER DE APP