Nieuws/Financieel
1128259
Financieel

Beleggingsfonds met duurzame focus in de maak

Unilever, Baxter, Schneider Electric, Novartis, IBM en Johnson & Johnson. Zomaar een rijtje bedrijven die vallen binnen de focus van het Double Dividend Equity Fund: een nieuw aandelenbeleggingsfonds dat op 2 april gelanceerd wordt. ,,Bedrijven die een duurzame focus hebben en aantrekkelijk gewaardeerd zijn”, legt Ward Kastrop uit, een van de fondsmanagers.

Het bedrijf verwacht met een omvang van €5 miljoen tot €10 miljoen te kunnen starten, waarmee 25 tot 50 aandelen geselecteerd zullen worden. Het fonds mikt op vermogende particulieren, stichtingen en ook professionele partijen, de minimale inleg wordt gezet op €100.000. ,,Het gaat ons zeker niet alleen om 'duurzaam' investeren, de financiële zaken moeten ook goed op orde zijn.”

,,We letten bijvoorbeeld op de verhouding tussen schuld en bedrijfsresultaat en de stabiliteit van kasstromen.” Er zijn momenteel echt niet veel ondernemingen die de combinatie hebben en ook nog 'goedkoop' zijn", vervolgt hij. Kastrop betoogt dat er tevens een relatie is tussen de ecologische inzet van een bedrijf en de financiële prestaties.

Doel: 8% rendement

Want het nieuwe fonds in de markt heeft ook een duidelijke doelstelling: gemiddeld 8% per jaar rendement met een lange beleggingshorizon. ,,We kiezen bewust voor een concrete, absolute doelstelling en dus niet voor een benchmark, wat veel andere fondsen wel doen. Stel, een fonds gebruikt de AEX als benchmark, dan moet deze in de portefeuille allicht fondsen opnemen die het op korte termijn goed doen, maar niet binnen de strategie passen. Bovendien zou het dan een spelletje 'kies de juiste benchmark' worden, om marketingtechnische redenen.”

Unilever

De focus van het nieuwe fonds wordt breed: wereldwijd. De investeerder zal zich vooral op grote bedrijven richten uit Noord-Amerika en Europa, als DSM, met substantiële blootstelling aan opkomende markten. ,,Unilever haalt daar nu zo'n 55% van de omzet vandaan, die focus is zeer kansrijk. En ook qua duurzaamheid past Unilever in ons profiel, bijvoorbeeld vanwege het beleid met betrekking tot verpakkingen.

,,We richten ons niet zo zeer op sectoren, maar wel op trends”, geeft Kastrop aan. ,,‘Klimaat en energie,’ecosystemen en natuurlijke hulpbronnen, en welzijn.” Zo ziet hij bijvoorbeeld kansen bij farmaciebedrijven die zich ook bewegen op het terrein van biotechnologie. ,,Denk aan Novartis en Johnson & Johnson. De biotechbedrijven zelf zijn echter te klein voor ons.” Ook ‘vergrijzing’ is dus een issue waar het fonds zich duidelijk op richt.