Nieuws/Financieel
1128267
Financieel

Bijna $200 miljard voor ’goedkope’ frank

Er hangt een stevig prijskaartje aan de wens van de Zwitsers om hun frank niet te duur te laten worden ten opzichte van andere munten. De Zwitserse centrale bank kocht vorig jaar voor maar liefst $199 miljard aan buitenlandse valuta, dat is 10 keer zo veel als in 2011.

De dure Zwitserse frank is het Alpenland al tijden een doorn in het oog. Immers, hierdoor wordt het voor andere landen duurder om Zwitserse producten te kopen. Vooral horlogemakers, maar ook de toeristenindustrie hebben daar veel last van, en daarmee de hele Zwitserse economie.

De munt is gewild vanwege problemen in met name de eurozone, investeerders hebben liever franken dan euro’s op zak. En dus besloot de Zwitserse centrale bank in september 2011 om een plafond in te stellen, op 1,20 frank per euro. Een maand eerder was de frank bijna gelijk aan de euro.

Dus waar een horloge van 500 frank in augustus omgerekend €485 kostte, was dat een maand later circa €416. Economen zijn het erover eens dat de Zwitserse centrale bank met het plafond de economie veel ellende heeft bespaard. Maar daarvoor moet bankpresident Thomas Jordan dus diep in de buidel tasten.

Op de vraag hoeveel hij dit jaar verwacht uit te geven om de munt op het gewenste peil te houden zei hij gisteren tegen persbureau Bloomberg dat hij „over de toekomst niets kan zeggen”. Vorige maand zei Jordan in een interview dat het opheffen van het plafond nog ver weg is. Overigens merken de Zwitsers dat de eurocrisis wat bedaard is. Hun frank wordt daardoor iets minder als veilige haven gebruikt waardoor de waarde ten opzichte van de euro ook iets daalt. Gisteren gingen er 1,23 franken in een euro.