Nieuws/Financieel
1128313
Financieel

Europa minder voor groot Noors oliefonds

Het Noorse staatsinvesteringsfonds, met een belegd vermogen van 710 miljard dollar (542 miljard euro) een van 's werelds grootste investeerders, heeft zijn beleggingen in Europa vorig jaar verder afgebouwd. In plaats daarvan steekt het fonds steeds meer geld in opkomende economieën in met name Azië.

Europese aandelen en obligaties waren eind 2012 goed voor minder dan de helft (48 procent) van de totale beleggingen, zo meldde het fonds vrijdag. Dat was een jaar eerder nog 53 procent.

Het investeringsfonds, dat sinds 1996 de Noorse olie-inkomsten beheert en belegt, meent dat de groei van de wereldeconomie de komende jaren niet uit Europa, maar uit opkomende markten zal komen. Aan die nieuwe situatie past het naar eigen zeggen zijn beleggingsportefeuille aan.

Omvang fonds

De Noren hebben in het laatste kwartaal van 2012 hun portefeuille aan Frans en Brits schuldpapier fors afgebouwd, ten gunste van Japanse, Mexicaanse, Duitse en Italiaanse staatsleningen. Zij hebben nog altijd nauwelijks Griekse, Portugese en Ierse staatsobligaties in hun portefeuille.

De omvang van het fonds nam vorig jaar toe met ongeveer 100 miljard dollar. Aandelen waren eind 2012 goed voor 61,2 procent van de totale portefeuille, tegen 58,7 procent een jaar eerder. Die toename weerspiegelt het groeiende optimisme op de aandelenmarkten.