Nieuws/Financieel
1128328
Financieel

Wereldwijde strijd om naam BDO

De Nederlandse accountant BDO is verwikkeld in een wereldwijde strijd om de naam BDO. Een toonaangevende en internationaal opererende Filipijnse bank blijkt ook al jaren gebruik te maken van deze naam. Beide bedrijven voeren momenteel rechtszaken tegen elkaar in tien landen, waaronder Japan, Hongkong, Italië en Saudi-Arabië, aldus merkenbureau Chiever vrijdag.

Volgens Chiever bestrijden beide partijen ook elkaars merkregistraties in ruim 40 landen. In totaal lopen er maar liefst 183 procedures. In een vonnis van deze week van een Engelse rechter wisten de Nederlandse accountants een aantal advertenties van de Filipijnse bank in het Verenigd Koninkrijk te verbieden.

Het probleem zit hem vooral in het feit dat beide instellingen zich in de financiële sector bewegen. ,,Als het om een accountant tegen een kledingmerk zou gaan, was er natuurlijk geen vuiltje aan de lucht’, zegt Bas Kist van Chiever.

Merkenprobleem

Nu het merkenprobleem op internationaal niveau deze vormen aanneemt, doen partijen er volgens hem goed aan toch maar eens om de tafel te gaan zitten. ,,Het doet een beetje denken aan de strijd van Apple tegen Samsung. Op een bepaald moment moeten beide BDO’s toch inzien dat een heldere schikking te prefereren valt boven een kostbaar voortdurend internationaal juridisch gevecht.''

Ook de Engelse rechter stuurt daar in zijn vonnis op aan. ,,De situatie schreeuwt om onderhandelingen'', aldus de rechtbank.