Nieuws/Financieel
1128338
Financieel

SNS waarschuwt voor aanvallen op personen

,,Er zijn momenten geweest dat het publieke debat scherp gericht was op personen. Wij vragen ons af of dat een maatschappelijke ontwikkeling is die we zouden moeten willen. Maar het debat moet zeker gevoerd worden en daarom zijn wij hier.''

Dat zei Piero Overmars, voorzitter van de raad van commissarissen van de genationaliseerde bank SNS Reaal, vrijdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Overmars verwees met zijn opmerkingen naar de aanvallen op de vroegere SNS-topman Sjoerd van Keulen.

Van Keulen was verantwoordelijk voor de aankoop van Bouwfonds in 2006. Die vastgoedpoot hing de jaren erna als een molensteen om de nek van SNS en brak het concern uiteindelijk op. De Staat nationaliseerde SNS daarom op 1 februari, omdat SNS anders volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën failliet was gegaan.

Onder vuur

Van Keulen kwam na de nationalisatie onder vuur te liggen vanwege zijn bonussen bij SNS. Dijsselbloem waarschuwde op een gegeven moment voor een hetze. Van Keulen zou vanwege ernstige bedreigingen in februari in het buitenland zijn ondergedoken, nadat op Twitter was opgeroepen om hem te bestoken met mailtjes. In de media was zijn huis te zien.

Overmars legde de Kamer uit dat de ellende bij SNS begon met de overname van de vastgoedpoot Bouwfonds van ABN Amro in 2006. Maar op dat moment verliep die koop volgens de gebruikelijke procedures, lagen er adviezen van gerenommeerde partijen en gaf De Nederlandsche Bank een verklaring van geen bezwaar af.

Vastgoedportefeuille

In de periode daarna werd duidelijk dat de vastgoedportefeuille, inmiddels Property Finance geheten, SNS in problemen bracht. Overmars noemde dat ,,de tragiek'' van SNS. ,,Dat je een mooie bank en verzekeraar hebt met mensen die hard werken voor de klanten, maar zoveel problemen ondervinden door een portefeuille binnen het bedrijf.'' SNS nam daarom in 2010 het besluit om de vastgoedpoot af te bouwen.

Maar dat lukte onvoldoende, wat leidde tot de nationalisatie door minister Dijsselbloem. Pogingen om op het laatst nog tot een redding te komen met investeerder CVC werden door DNB afgewezen. Overmars stelde dat SNS de beslissing van Dijsselbloem respecteert, hoe hard die ook aankwam binnen de bank. ,,Ons past bescheidenheid.''