Nieuws/Financieel
1128842
Financieel

'Al gevolgen bezuinigingen op luchthavens'

De automatische bezuinigingen die op 1 maart in de Verenigde Staten zijn ingegaan, leiden nu al tot extra wachttijden op de Amerikaanse luchthavens. Dat zei de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Janet Napolitano op maandag. Ze maande reizigers eerder naar de luchthaven te komen dan gebruikelijk.

Volgens Napolitano leiden de bezuinigingen ertoe dat onder meer douaniers op luchthavens met verlof worden gestuurd en dat overwerk niet meer wordt toegelaten. De wachttijden voor reizigers zijn daardoor soms wel twee keer zo lang, zei de minister.

Republikeinen hebben Napolitano ervan beschuldigd paniek te zaaien en de gevolgen van de bezuinigingen, de zogenoemde sequestration, te overdrijven. Napolitano sprak de aantijgingen tegen en zei dat ze mensen alleen wilde informeren.

Moeilijke keuzes

De sequestration werd 1 maart van kracht omdat het Witte Huis en de Republikeinen niet bij machte waren om een overeenkomst te sluiten over een andere manier van bezuinigingen. Volgens berekeningen van de Amerikaanse overheid zullen de kortingsmaatregelen, die de komende zeven maanden zo'n 85 miljard dollar van de begroting weg moeten snijden, circa 9 procent van het budget van alle niet-militaire overheidsdiensten weghalen. Van defensie zou 13 procent moeten worden geschrapt. De kostenreducties zijn willekeurig, maar de betreffende diensten hebben wel enige zeggenschap over de richting van de bezuinigingen.

Economen denken dat de sequestration de economische groei met 0,5 tot 0,6 procentpunt zal drukken. Het is nooit de bedoeling geweest dat de bezuinigingen daadwerklijke zouden worden ingevoerd. De afspraken hierover werden enkele jaren geleden juist gemaakt als een stok achter de deur om betere maatregelen te treffen.

President Barack Obama liet maandag weten dat overheidsinstellingen ,,veel moeilijke keuzes'' zullen moeten maken, de komende weken. ,,Wij zullen proberen de gevolgen voor Amerikaanse gezinnen zo klein mogelijk te houden'', aldus de president. Obama benadrukte dat ,,dit niet de beste manier is om het begrotingstekort te verkleinen'' en beloofde verder te zoeken naar een compromis met de Republikeinse leiders.