Nieuws/Financieel
1128886
Financieel

Bescheiden winst voor AEX

De Amsterdamse beurs sloot woensdag met een bescheiden winst. Europese beurzen begonnnen de dag hoger na het recordslot van de Dow Jones-index gisteren, en banengroei in het bedrijfsleven van de VS duwde de beurzen nog een stukje hoger. Tegen het einde van de dag zakte enkele indices echter in het rood en liep ook de winst op Wall Street terug.

De AEX-index sloot 0,3% hoger op 347,4 punten. De Midkap-index kreeg er 0,2% bij op 536,7 punten.

Hoewel de grote beurzen elders in Europa begonnen met winst, liet het slot een verdeeld beeld zien. Londen en Parijs verloren 0,7 respectievelijk 0,4%. De Duitse Dax won 0,6%.

Op het momen dat de handelsdag in Europa ten einde liep, noteerde de Dow Jones-index een winstje van 0,2%. De S&P500 en de Nasdaq wisten eerdere winsten niet vast te houden en stonden 0,4 repectievelijk 0,2% lager.

Gisteren sloot de Dow Jones 0,9% hoger op 14.254 punten, waarmee het uit oktober 2007 stammende vorige record werd gebroken. Dat werkte vanochtend nog door op de Aziatische beurzen, en ook in Europa gaf het de markten schwung, zag hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot. "Wat ook meespeelt, is dat de onrust die ontstond door de Italiaanse verkiezingsuitslag langzaam uitdooft." Zo daalde de rente op Spaanse staatsobligaties voor het eerst sinds 24 januari onder de grens van 5%.

Wat de beurs ook een duwtje omhoog gaf, waren de cijfers van salarisstrookjesverwerker ADP, die duiden op een stijgende werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven. Aben: "De cijfers in de VS blijven meevallen, daarom maken beleggers zich ook nog niet zo druk om de automatische bezuinigingen die vanaf begin deze maand hun intrede hebben gedaan."

Hoe duurzaam deze stijgende lijn op de beurs is, is echter moeilijk in te schatten. Aben: "De financiële markt is mensenwerk, en het humeur van mensen kan snel veranderen."

Daarnaast kijken beleggers uit naar het maandelijkse rentebesluit van de ECB, dat morgen plaats vindt. Aben verwacht geen verlaging van de rente, die nu op 0,75% staat. "De inflatie zit dicht tegen maar nog net onder de grens van 2%, precies zoals ECB-president Mario Draghi het graag wil. Een renteverlaging is dus mogelijk."

Toch denkt Aben dat Draghi zijn kruid liever nog even droog houdt. "Volgens voorspellingen trekt de Europese economie in de tweede helft van het jaar aan. De ECB wil dus waarschijnlijk nog even afwachten hoe de eurozone zich ontwikkeld."

AEX

Mede dankzij de licht dalende rentes in Italië en Spanje gingen de financiële waarden in de AEX aan kop. Aegon pakte er 2,3% bij en was hiermee de grootste stijger. Gesteund door het bericht dat de verkoop van zijn Britse internetbank is afgerond, won ING 1,8%.

Mogelijk dankzij de dood van de Venezolaanse president Hugo Chávez waren oliegerelateerde waarden eveneens in trek, hoewel de prijs van het zwarte goud nauwelijks in beweging kwam.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore steeg 2,1%. In aanloop naar de kwartaalcijfers die vrijdag naar buiten komen, won bodemonderzoeker Fugro 0,8%.

Daarentegen ging PostNL 3,6% onderuit. Ook KPN daalde 3,6%. Beleggers reageerden negatief op het bericht dat het telecombedrijf voor €2 miljard aan hybride obligaties wil uitgeven. De hoop dat de claimemissie hierdoor lager zal uitvallen dan de geplande €3 miljard, vervloog. Heineken ging 1% in de min.

AMX

Midkapper TomTom klom maar liefst 5,6% naar €3,36 op het nieuws dat Mercedes-Benz van zijn verkeersinformatiedienst wordt voorzien. Gisteren kondigde het navigatiebedrijf al een soortgelijke overeenkomst met Toyota aan.

Industrieel toeleverancier Aalberts sloot 3% hoger op €17,43. Ziggo steeg 2,2% op €26,66.

ASMI eindigde met een koerswinst van 1,5% op €31,30. De toeleverancier aan de chipsector rapporteerde vannacht een omzetdaling over het afgelopen kwartaal, maar toonde zich tegelijkertijd vrij optimistisch over de orderontvangst.

Delta Lloyd steeg 0,2% op €13,68. ING heeft er meer vertrouwen in gekregen dat de verzekeraar zijn doelstellingen gaat waarmaken en verhoogde zijn koersdoel naar €16 onder handhaving van het koopadvies.

Aan de andere kant leverde Nieuwe Steen 2,9% in op €5,42. Bam, dat morgen de jaarcijfers presenteert, zakte 2,1% op €3,08. Vopak sloot 1,7% lager op €49,93. Textielproducent Ten Cate zakte 1,5% op €17,79. De zwakke kwartaalcijfers die vrijdag naar buiten kwamen, ijlden nog na.

Brunel verloor 0,7% op €32. De belangenclub voor aandeelhouders VEB heeft om opheldering gevraagd over de boekhoudfraude bij Brunel. Volgens de VEB heeft Brunel onvoldoende informatie gegeven over de fraude die door een medewerker van het bedrijf in de VS werd gepleegd.

AScX

Smallcap Besi liep 4,4% op naar €6,41, dankzij positieve commentaren van analisten op de gisteren door de toeleverancier aan de chipsector gerapporteerde jaarcijfers.

Bouwer Ballast Nedam won 0,7% op €11,79, na het opstappen van een bestuurder.

Technologiebedrijf TKH sloot met een winstje van 0,1% op €19,76. De sterker dan voorziene winstgroei over het afgelopen jaar woog zwaarder dan het ontbreken voor een concrete prognose voor 2013.