Nieuws/Financieel
1128894
Financieel

Bersani wil einde aan bezuinigingen

Italië moet de „kooi van zuinigheid” openbreken waarin de eurozone het land al jaren gevangen houdt. De Europese landen moeten het roer omgooien omdat het huidige beleid op het terrein van werkgelegenheid onvoldoende resultaat oplevert.

Dit zei de centrumlinkse kandidaat-premier Pier Luigi Bersani woensdag tijdens een openbare bestuursvergadering van zijn Democratische Partij (PD) van ex-communisten en progessieve katholieken. De PD en haar bondgenoten kregen bij de verkiezingen vorige maand een absolute meerderheid in de Kamer, maar zijn nog op zoek naar voldoende zetels in de Senaat. Bersani hengelt openlijk naar steun van de eurosceptische Beweging 5 Sterren (M5S) van de komiek Beppe Grillo, die voor het eerst in het parlement zit. Grillo eist een referendum over de vraag of Italië uit de euro moet stappen.

Grillo kreeg meteen een kwart van de kiezers achter zich. Volgens Bersani zijn de „oude partijen” te veel met elkaar bezig en moeten zij een „muur” openbreken naar wat er leeft in het land. „Dit betekent niet dat wij Grillo het hof maken”, aldus Bersani. Hij benadrukte nog eens dat hij niet in zee wil met het centrumrechtse kamp van ex-premier Silvio Berlusconi.

Bersani wil een minderheidsregering formeren die in de Senaat telkens steun moet zoeken voor een wetsvoorstel. Hij stelt de andere partijen daarvoor een 8 puntenprogramma voor dat hij woensdag nader toelichtte. Bovenaan de lijst staat het doorbreken van de „kooi van zuinigheid”. Daarnaast wil hij de scherpe kantjes halen van de bezuinigingen op het pensioenstelsel, de bureaucratie terugdringen en belastingfraude bestrijden. De economie moet 'groener' en duurzamer worden.

Ook moeten kinderen van buitenlanders makkelijker de Italiaanse nationaliteit kunnen krijgen. Homostellen moeten op diverse terreinen dezelfde rechten krijgen als getrouwde hetero's. Er komt een speciale wet tegen het geweld tegen vrouwen.