Nieuws/Financieel
1128913
Financieel

Ruim half miljard boete voor Microsoft

Brussel legt Microsoft een boete op van 561 miljoen euro omdat het concern gebruikers van zijn software onvoldoende keuze biedt. Het Amerikaanse bedrijf weigert zijn software zodanig aan te passen dat gebruikers makkelijk de webbrowser van hun voorkeur kunnen instellen, ondanks afspraken hierover.

De Europese Commissie in Brussel maakte de straf woensdag bekend. Microsoft kreeg in 2008 al een boete van 860 miljoen euro wegens misbruik van zijn dominante marktpositie. De nieuwe straf had nog hoger kunnen uitvallen als Microsoft niet had meegewerkt aan het onderzoek.

Op aandringen van Brussel beloofde Microsoft eind 2009 om gebruikers van Windows-software meerdere browsers aan te bieden in plaats van alleen het eigen Internet Explorer. ,,Afspraken kom je na of je draagt de gevolgen'', benadrukte Europees commissaris Joaquin Almunia (Mededinging) keer op keer.

Technische fout

Microsoft had bij een update van Windows 7 een keuzescherm moeten bieden dat gebruikers in staat stelt een ander programma te kiezen om op het internet te gaan. Dat dat niet is gebeurd, wijt Microsoft aan een technische fout. Volgens Almunia bleven 15,3 miljoen Windows-gebruikers verstoken van het keuzescherm, van mei 2011 tot juli 2012.

De bindende afspraken met Microsoft kwamen ruim 3 jaar geleden tot stand onder de voorganger van Almunia, Neelie Kroes. ,,De Europese Commissie heeft gehandeld omdat Microsoft zijn gebruikers niet de webbrowser-keuze gaf, die het met mij in 2009 was overeengekomen'', twitterde Kroes.

Brussel is de overheersende positie van Microsoft met zijn Windows-software een doorn in het oog. Ruim 90 procent van alle computers en laptops in de EU draait op dat systeem. Het aandeel van de browser Internet Explorer ligt duidelijk lager, bij zo'n 55 procent.