Nieuws/Financieel
1128962
Financieel

Spyker: B6 volgend jaar in productie

De nieuwe Spyker B6 Venator gaat volgend jaar in productie en zal ongeveer 125.000 euro gaan kosten. Dat is flink goedkoper dan eerdere modellen. Het autobedrijf uit Zeewolde verwacht er op termijn ,,enkele honderden per jaar'' van te produceren, liet topman Victor Muller dinsdag weten.

Spyker presenteerde de nieuwe sportwagen op de autoshow in Genève. De productie voor Europa, het Midden-Oosten en Azië begint naar verwachting in de eerste helft van 2014, die voor de Amerikaanse markt komt in de herfst van datzelfde jaar op gang.

Hoewel de eerste B6 Venator pas volgend jaar wordt gebouwd, wordt 2013 volgens Muller al het jaar van de ,,wereldwijde wederopstanding'' van Spyker. Het bedrijf heeft een lastige periode achter de rug waarin het zich verslikte in de overname van het Zweedse Saab. De eigen productie was al nooit bijzonder hoog en lag de afgelopen paar jaar zelfs nagenoeg stil.

Jager

De naam van de nieuwe wagen verwijst naar het verleden van Spyker als bouwer van jachtvliegtuigen. Venator is Latijn voor jager. Een gelijknamige voorloper van de huidige automaker hield zich rond de Eerste Wereldoorlog bezig met het ontwikkelen van gevechtsvliegtuigen. Geen van de vier modellen die dat bedrijf ontwierp werd echter op grote schaal in productie genomen. De vliegtuigbouwer ging in 1926 failliet.

Ook het interieur van de B6 Venator bevat volgens Muller elementen die geïnspireerd zijn door de luchtvaart. De wagen heeft een carrosserie van koolstofvezel en een chassis van aluminium. De V6-motor levert een vermogen van ruim 375 pk.