Nieuws/Financieel
1128981
Financieel

'Onrust op Europese obligatiemarkt valt mee'

Het lijkt weer te gaan rommelen binnen de eurozone. De uitslag van de Italiaanse presidentsverkiezingen laat een land zien dat zucht onder strenge bezuinigingen. De Spaanse president Mariano Rajoy komt steeds meer onder vuur te liggen vanwege vermeende corruptie en Groot-Brittannië raakte haar triple A-status kwijt. Slaat de vlam weer in de pan op de Europese obligatiemarkt of zijn het slechts kleine aardbevinkjes op de hobbelige weg naar herstel?

Dat laatste, denkt senior vice president en portefeuillebeheerder Ben Emons van Pimco. Obligatiebeleggers houden hun hart vast na de Italiaanse verkiezingen. Geen van de partijen wist een meerderheid in zowel de Eerste als Tweede Kamer te behalen, waarmee het nog maar de vraag is of broodnodige bezuinigingen en hervormingen worden doorgezet. In reactie liepen de rentes op staatsobligaties weer op, al bleef deze nog ver verwijderd van de hoge niveaus van eind 2011.

In zo’n vaart zal het ook niet lopen, denkt Emons: "De politieke partijen voelen heus de druk van de markt wel. Natuurlijk heeft de kiezer zich uitgesproken tegen het strenge regime van oud-premier Monti, maar politici zien ook het belang van hervormingen." Waarmee hij maar wil zeggen dat geen van hen de schuld op zich wil krijgen van het op laten lopen van de rente.

Emons erkent dat de Italiaanse verkiezingen rauw op het dak van de markt vielen. "Maar wanneer de rentes weer gaan stijgen, zal de ECB ingrijpen." Dan wordt het misschien eindelijk tijd voor de ECB om het OMT, het opkoopprogramma van staatsobligaties, van stal te halen.

Tot nu toe hoefde de ECB alleen maar te dreigen met deze noodmaatregel. Vorig jaar juli sprak ECB-president Mario Draghi de historische woorden dat de euro overeind gehouden zou worden, whatever it takes. In september werd vervolgens het OMT-programma in de steigers werd gezet. Noodlijdende eurolanden zijn tot nu toe huiverig om hiervoor aan te kloppen, omdat hier strenge voorwaarden aan verbonden zijn.

Hoe de maatregel in de praktijk zou uitpakken, is dus nog niet duidelijk. Emons hoopt daarom op meer transparantie van de ECB. "Uit gesprekken die wij hebben met Spaanse en Italiaanse betrokkenen, blijkt ook dat ze in die landen niet weten hoe eventuele steun precies in zijn werking gaat."

Daarmee dreigen de woorden van Draghi, die volgens Emons nog altijd effect hebben, wat van hun glans kwijt te raken. "De verkiezingsuitslag in Italië kwam als een schok. Als er nog een schok komt, verslechteren de markten en dreigt het risico dat de ECB achter de feiten aanloopt." Tot nu toe waren woorden vanuit Frankfurt genoeg om de obligatiemarkt te stabiliseren, maar dat vertrouwen kan snel slinken als de ECB daadwerkelijk in actie moet komen. Draghi heeft namelijk geen onbeperkt budget tot zijn beschikking, steun aan noodlijdende landen drukt op de gezondere eurolanden.

Bovendien, de ECB kan voor eurolanden niets anders doen dan tijd kopen. Emons: "Mario Draghi kan door het opkopen van schuldpapier niet de werkloosheid verkleinen, zoals in de VS het geval is. Landen moeten dus echt zelf aan de slag met hervormingen."

Of de kans groot is dat onrust in Italië ook over kan slaan naar Spanje, is volgens Emons moeilijk in te schatten. De Spaanse premier Rajoy kwam in opspraak vanwege vermeende corruptie. Als het vertrouwen in hem zo ernstig wordt geschaad dat er nieuwe verkiezingen nodig zijn, dreigt er mogelijk net zo’n onwerkbare verkiezingsuitslag als in Italië, met alle gevolgen van dien.