Nieuws/Financieel
1129017
Financieel

TKH wil op eigen kracht groeien

Technologiebedrijf TKH Group heeft vorig jaar de autonome omzet weliswaar zien dalen, maar toonde zich woensdag optimistisch over de eigen groeimogelijkheden voor de toekomst. ,,We zijn uitstekend gepositioneerd voor groei'', zei topman Alexander van der Lof woensdag in een toelichting op de jaarcijfers.

De omzet steeg vorig jaar met 3,9 procent tot 1,1 miljard euro. De stijging was te danken aan overnames van Aasset Security en Augusta Technologie. Op eigen kracht daalde de omzet met 5 procent. Deze teruggang had volgens de topman te maken met de uitzonderlijke omstandigheden waarin de bouw- en constructiemarkt en ook het industriële segment zich bevinden.

Hoewel het bedrijf van banken nog voor tussen de 100 tot 150 miljoen euro de ruimte zou krijgen voor overnames, wil het op dat vlak een pas op de plaats maken. ,,Ik verwacht dit jaar geen overnames te doen, tenzij zich een hele mooie kans voordoet'', zei Van der Lof. De verhouding tussen schuld en ebitda ligt nu op 1,6, terwijl dat nog kan uitlopen tot 3.

Sterke balans

,,In deze tijden is een sterke balans belangrijk, anders wordt je wel heel kwetsbaar'', lichtte Van der Lof toe. Bovendien zei hij dat overnames de aandacht van het management kunnen afleiden van de autonome groeimogelijkheden.

De winst van TKH daalde vorig jaar tot 31 miljoen euro van 54,1 miljoen euro in 2011. De daling is onder meer te wijten aan kosten voor een efficiencyprogramma en overnames. De onderneming boekte in het vierde kwartaal een eenmalige last van 11,3 miljoen euro voor een verbeteringsslag bij het onderdeel Building Solutions. Hier werd onder meer afscheid genomen van verlieslijdende onderdelen. Voor aftrek van die last steeg het bedrijfsresultaat van het bedrijf met 25,8 procent door een sterke stijging van het onderliggende resultaat.

Uitdagend

De omzet van Building Solutions, dat technische systemen maakt voor gebouwen, steeg met 14 procent tot 437 miljoen euro. De vooruitzichten voor Building Solutions blijven uitdagend, aldus TKH. Toch verwacht het bedrijf een winstgroei voor het onderdeel dankzij de consolidatie van Augusta Technologie. Dit bedrijf heeft een sterke positie op het gebied van slimme camera's, wat TKH zowel kan helpen op de beveiligingsmarkt als bij de automatisering van productietechnologie.

Telecom Solutions, dat telecominfrastructuur zoals glasvezel levert, zag de omzet vorig jaar met 3 procent toenemen tot 167 miljoen euro. Voor 2013 verwacht Telecom Solutions, ondanks de toenemende investeringen van operators in 4G, dat de investeringen in glasvezelnetwerken opnieuw met 10 tot 15 procent zullen toenemen.

Onzeker

Industrial Solutions, dat kabelsystemen levert voor bijvoorbeeld de productie van autobanden, zag de omzet met 4 procent dalen tot 498 miljoen euro. De orderinname is in de tweede helft van 2012 toegenomen, wat waarschijnlijk vanaf het tweede kwartaal van 2013 tot een verbetering zal leiden, merkt het bedrijf op. Door de moeizame ontwikkeling binnen de auto-industrie is het echter nog onzeker of de groei van de orders doorzet.

TKH wil een dividend uitkeren van 0,65 euro per aandeel, een dubbeltje minder dan in 2011. Het bedrijf zal bij de presentatie van de halfjaarcijfers een verwachting uitspreken voor de winst in 2013.