Nieuws/Financieel
1129047
Financieel

‘AEX volgt optimisme Dow Jones niet’

De Dow Jones bereikte gisteravond het hoogste punt ooit. DFT-beleggers (62%) verwachten niet dat onze AEX de opmars van de Amerikaanse beurs zal volgen. Dat kwam naar voren uit een peiling van DFT.nl.

Ook handelaar Jos Renssen van vermogensbeheerder Keijser Capital ziet de AEX voorlopig geen recordhoogtes bereiken. „Voor het record van 700 moeten we ook nog wel even,” lacht hij. „Normaal gesproken is de Dow Jones wel een trekhaak voor onze AEX. Maar op dit moment zijn de Dow Jones en de AEX niet-vergelijkbare grootheden. Europa heeft nog zoveel problemen in bijvoorbeeld Italië en Spanje, waar de werkloosheid nog steeds de pan uit giert. We moeten eerst nog een paar jaar puinruimen.”

De stand van de AEX zal voorlopig rond dit niveau blijven, verwacht Renssen. „Het zou me enorm verbazen als we de barrière van 360 punten binnenkort zouden doorbreken. Het vertrouwen is er nu simpelweg niet. Iedereen klaagt, ook het midden- en kleinbedrijf, en iedereen houdt z´n hand op de knip. De overheid is ook niet bepaald daadkrachtig op het moment, zie bijvoorbeeld het gesteggel over de hervorming van de arbeidsmarkt.”

Dat Republikeinen en Democraten in de Verenigde Staten lijnrecht tegenover elkaar staan, met het sequester als gevolg, is volgens Renssen minder relevant. „Zolang in de Verenigde Staten de stimuleringsprogramma´s van de Federal Reserve blijven draaien, gaat alles daar sky high.”