Nieuws/Financieel
1129086
Financieel

ASR voert winst op

De genationaliseerde verzekeraar ASR heeft vorig jaar 20 procent meer winst gemaakt dan in 2011. Dat maakte de moedermaatschappij van merken als Europeesche, De Amersfoortse en Ditzowoensdag bekend.

ASR boekte in 2012 een nettowinst van 255 miljoen euro, tegen 212 miljoen euro een jaar eerder. Door de moeilijke economische omstandigheden daalde de winstgevendheid van de schadeverzekeringen met 86 miljoen euro tot 59 miljoen euro. Levensverzekeringen leverden met 275 miljoen euro daarentegen ruim twee keer meer winst op dan in 2011. Door onder meer een afschrijving op vastgoed ontstond bij de overige segmenten van het bedrijf een verlies van 79 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Jos Baeten gaf in een toelichting aan ontevreden te zijn over de resultaten van het schadebedrijf. Daar worden door de economische problemen in Nederland steeds meer claims ingediend, terwijl klanten ook kritischer dan voorheen kijken of verzekeringen wel noodzakelijk zijn. ,,We moeten onze producten vereenvoudigen en zorgen dat we vooral dekking bieden waar dat noodzakelijk is'', zei Baeten over de schadeverzekeringen. De hogere claims hebben vorig jaar al geleid tot hogere premies op vooral auto- en brandverzekeringen.

Goede prijs

De omzet van de schadedivisie nam met 6 procent toe tot 2,5 miljard euro. Bij de levensverzekeringen namen de opbrengsten met 13 procent af tot 1,9 miljard euro. In die krimpende markt wil de verzekeraar volgens Baeten alleen nog producten tegen een goede prijs verkopen, terwijl in het verleden de omzet werd gestuwd door producten tegen lage prijzen te verkopen. ,,Het is ook in het belang van klanten dat we financieel gezond blijven en geen verliezen inkopen. Als een concurrent een product tegen een lagere prijs biedt dan moeten zij dat weten.''

De Staat mag als enige aandeelhouder van de voormalige verzekeringsonderdelen van Fortis rekenen op een dividend van 88 miljoen euro. Daarmee wordt net als een jaar eerder 40 procent van het aan aandeelhouders toewijsbare nettoresultaat uitgekeerd.

Baeten verwacht dat de marktomstandigheden in 2013 moeilijk blijven. De situatie op de financiële markten is in zijn ogen behoorlijk gestabiliseerd, maar de economische vooruitzichten blijven slecht.