Nieuws/Financieel
1129110
Financieel

AEX klimt nog iets omhoog

Het Damrak wist de prachtige winst van gisteren ruimschoots vast te houden. Beleggers trokken zich op aan de recordstand die de Dow Jones-index neerzette. Vooral Fugro deed het goed. KPN verloor daarentegen terrein na berichten dat de claimemissie van €3 miljard geen uitgemaakte zaak is.

Om kwart voor tien stond de AEX-index 0,1% hoger op 346,9 punten. De Midkap-index kreeg er 0,3% bij op 537,4 punten.

Op de overige Europese beurzen hadden kopers ook licht de overhand. Frankfurt en Parijs stegen 0,3% respectievelijk 0,5%.

Gisteren sloot de Dow Jones-index 0,9% hoger op 14.254 punten, waarmee het uit oktober 2007 stammende vorige record werd gebroken. De Nasdaq-index klom 1%. De indexfutures wezen op een licht hogere start later vandaag.

Vanochtend hadden beleggers in Azië er ook veel zin in. Ze dreven de Japanse Nikkei-index 2,1% omhoog, die daarmee het hoogste niveau in viereneenhalf jaar bereikte.

Aanhoudende signalen dat de Amerikaanse centrale bank de economie voorlopig stevig zal blijven steunen, gaven beleggers moed. Tevens teerden ze nog altijd op het mooie economische nieuws uit Europa en de VS dat gisteren naar buiten kwam.

Bij de Nederlandse hoofdfondsen stond bodemonderzoeker Fugro met een winst van 2% bovenaan.

ING volgde met een vooruitgang van 1,5%.

Staalproducent Aperam liet 1% liggen.

KPN zag een mooie openingswinst in een verlies van 0,9% omslaan. Beleggers wisten blijkbaar niet goed raad met het bericht dat de claimemissie van €3 miljard geen uitgemaakte zaak is. Er ontstond ook verwarring over het bericht dat het telecombedrijf voor €2 miljard aan hybride obligaties wil uitgeven. Deze €2 miljard telt namelijk maar voor €1 miljard mee als versterking van het eigen vermogen.

Bij de middelgrote fondsen stond textielproducent Ten Cate met een min van 1,4% onderaan. De zwakke kwartaalcijfers die vrijdag naar buiten kwamen, ijlden nog na.

TomTom klom 2,6% op het nieuws dat Mercedes-Benz van zijn verkeersinformatiedienst wordt voorzien. Gisteren kondigde het navigatiebedrijf al een soortgelijke overeenkomst met Toyota aan.

ASMI klom 0,4%. De toeleverancier aan de chipsector rapporteerde vannacht een omzetdaling over het afgelopen kwartaal, maar toonde zich tegelijkertijd vrij optimistisch over de orderontvangst.

Delta Lloyd steeg 0,3%. ING heeft er meer vertrouwen in gekregen dat de verzekeraar zijn doelstellingen gaat waarmaken en verhoogde zijn koersdoel naar €16 onder handhaving van het koopadvies.

Smallcap Ballast Nedam zag de openingswinst in een verlies van 1,3% omslaan, na het opstappen van een bestuurder bij de bouwer.

Technologiebedrijf TKH steeg 1,5% na de publicatie van een sterker dan voorziene winstgroei over het afgelopen jaar.

Volg de actuele beurskoersen ook live via uw smartphone:

Voor uw Apple-telefoon: DOWNLOAD HIER DE APP

Voor uw Android-telefoon: DOWLOAD HIER DE APP