Nieuws/Financieel
1129112
Financieel

Mogelijk claim tegen KPMG in Imtech-affair

KPMG wacht een miljoenenclaim mocht blijken dat de accountant heeft gefaald bij de controle van de boeken van technisch dienstverlener Imtech. Beleggers zagen €800 miljoen aan beurswaarde verdampen door mismanagement en mogelijke fraude door Imtech-directeuren in Polen, Duitsland en Nederland. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) houdt behalve de voormalige raad van bestuur en de raad van commissarissen ook KPMG verantwoordelijk en dreigt de accountant eveneens aansprakelijk te stellen.

De VEB kan maar niet geloven dat KPMG tot begin dit jaar op geen enkele manier onraad heeft geroken over de misstanden in Polen en Duitsland. „Dat kan twee dingen betekenen”, zegt adjunct-directeur Errol Keyner van de VEB. „Of KPMG zat in het complot. Maar dat lijkt vooralsnog onwaarschijnlijk. Of de accountant heeft liggen slapen. Hoe dan ook is KPMG door telkens een handtekening te zetten onder de jaarrekeningen medeverantwoordelijk voor de problemen van Imtech.”

KPMG heeft naar aanleiding van de controle van de jaarrekeningen over 2010 en 2011 ’uitgebreide rapporteringen met meerdere verbeterpunten’ aangeleverd bij de raad van bestuur en het ’audit committee’ van Imtech. „Geen van deze belangrijke punten hadden betrekking op Duitsland of Polen”, schrijft bestuursvoorzitter Gerard van de Aast van Imtech in een brief aan de VEB.

De vereniging reageert verbijsterd: „Wij hebben Imtech in 2010 en 2011 al gewaarschuwd voor kasproblemen. En in 2012 trok een analist van ABN Amro meerdere keren aan de bel. KPMG, dat veel meer middelen heeft om de boeken te controleren, had dit ook moeten zien aankomen.”

Zie voor het volledige artikel De Telegraaf-krant.