Nieuws/Financieel
1129118
Financieel

Efficiencyslag drukt winst TKH

Technologiebedrijf TKH Group heeft zijn winst vorig jaar zien dalen. Dat is onder meer te wijten aan kosten voor een efficiencyprogramma en overnames, zo blijkt uit de woensdag gepubliceerde resultaten.

De nettowinst daalde van 54,1 miljoen euro in 2011 tot 31 miljoen euro vorig jaar. De omzet steeg met 3,9 procent tot 1,1 miljard euro. TKH wil een dividend uitkeren van 0,65 euro per aandeel, een dubbeltje minder dan in 2011. Het bedrijf zal bij de presentatie van de halfjaarcijfers een verwachting uitspreken voor de winst in 2013.

TKH boekte in het vierde kwartaal een eenmalige last van 11,3 miljoen euro voor een verbeteringsslag bij het onderdeel Building Solutions. Voor aftrek van die last steeg het bedrijfsresultaat bij het onderdeel met 25,8 procent door een sterke stijging van het onderliggende resultaat, aldus het bedrijf. Die stijging kwam voor een belangrijk deel voort uit activiteiten van het overgenomen Augusta Technologie. De omzet van het onderdeel, dat technische systemen maak voor gebouwen, steeg met 14 procent tot 437 miljoen euro. De vooruitzichten voor Building Solutions blijven uitdagend.

Telecom Solutions, dat telecominfrastructuur zoals glasvezel levert, zag de omzet vorig jaar met 3 procent toenemen tot 167 miljoen euro.

Industrial Solutions, dat kabelsystemen levert voor bijvoorbeeld de productie van autobanden, zag de omzet met 4 procent dalen tot 498 miljoen euro. De orderinname is in de tweede helft van 2012 toegenomen, wat waarschijnlijk vanaf het tweede kwartaal van 2013 tot een verbetering zal leiden, merkt het bedrijf op. Door de moeizame ontwikkeling binnen de automotive sector is het echter nog onzeker of de groei van de orderinname doorzet.