Nieuws/Financieel
1129133
Financieel

Historische dag Wall Street

De Dow Jones is er gisteren in geslaagd om te stijgen naar een nieuw All Time High slotrecord van 14.253 punten. Al de verliezen van de financiële crisis van de afgelopen jaren zijn hiermee uitgewist.  Ben Bernanke is verworden tot de machtigste man op aarde met zijn gratis geld stimulatiepolitiek. Het beleggersentiment is euforisch op Wall Street.

Geen enkel gevaar of angst wordt ervaren op Wall Street. In de afgelopen twee weken is er tot twee keer toe bevestigd dat tot in de nabije toekomst het huidige agressieve stimulatiebeleid van $ 85 miljard per maand zal worden voortgezet. De eerste keer door de Fed voorzitter zelf ten tijde van de halfjaarlijkse financiële verantwoording aan het Congres en de tweede keer door vicevoorzitter Janet Yellen afgelopen maandag.

Het bijna gratis geld blijft hierdoor zijn weg vinden naar Wall Street. Alle beleggingen in andere asset classes zijn totaal onaantrekkelijk geworden. Het agressieve kwantitatieve beleid van verruiming is verworden tot een put optie onder de aandelenmarkt of een automatische backstop of terugloopblokkering.  

Zoals ik gisteren ook al zei, wat er ook gebeurt in Amerika, welke slechte economische data, zware verliezen of welke crisis dan ook, beleggers hebben de volle honderd procent zekerheid dat de centrale bank de markt blijft volpompen met al het gratis geld wat nodig is. De fed zal blijven continueren net zolang totdat duurzame groei is verwezenlijkt en daarna hebben ze de juiste gereedschappen om het beleid verstandig af te bouwen.

De S&P500 is gisteren gesloten op een nieuw 5jarig hoogtepunt van 1539 punten wat nog maar 26 punten of 1,69 procent is onder zijn All Time High van 1565. In het huidige euforische klimaat op Wall Street kan men natuurlijk verwachten dat ook de S&P500 in de komende dagen zijn weg zal vervolgen om ook tot een nieuw All Time High record te komen.  En dan? Dan zit iedereen erin, is er meer dan honderd procent vertrouwen en wordt een absolute piek in sentiment bewerkstelligt.

De Aziatische beurzen volgen vanochtend de euforische stemming van Wall Street gisterenavond met de nieuwe All Time High van de Dow Jones.  Van Hong Kong tot Tokio wordt fors hoger gekoerst. Sinds de aankondiging vorig jaar 15 november in Japan van de ongelimiteerde centrale bank monetaire verruiming  vanaf 2014is de Nikkei gestegen van 8500 punten naar bijna 12.000 punten vanochtend. Een stijging met 3500 punten of 41 procent. Overdreven en irrationeel maar werkelijkheid.

De Europese beurzen worden vanochtend vlak tot licht lager verwacht te openen in een consolidatiefase na de zeer scherpe stijgingen van gisteren waar de meest Europese aandelenindices meer dan2 procent wisten te stijgen. Het gaat slecht tot zeer slecht met de financieel economische ontwikkelingen en vooruitzichten voor de eurozone en Europa.  Toch representeren de aandelenbeurzen hoop en verwachting dat de zeer diepe eurozone schuldencrisis binnen afzienbare tijd achter ons ligt. Ik zie zelf nog niet hoe dit moet gebeuren, maar ja ik ben dan ook de roepende in de woestijn!!

De macht en statuur van Ben Bernanke stijgt tot nog niet eerder bereikte hoogte. Bernanke regeert de financiële wereld met zijn gratis geld politiek. De cirkel is rond voor Bernanke. Hij reguleert, controleert en evalueert. Bernanke komt pas in de problemen als de Amerikaanse rentemarkten weer gaan stijgen. Maar dat spel controleert hij volledig door zoveel eigen staatsobligaties op te kopen dat de rente verstikkend laag blijft.

Maar deze rente moet wel laag blijven want anders is de nationale schuld van $ 16.664 miljard niet meer te betalen. Het beleid van Bernanke is erop gericht net zolang door te gaan met agressief stimuleren totdat de Amerikaanse economie duurzaam groeit en de werkloosheid weer terug is tot onder de 6,5 procent. Diverse marktstrategen verwachten dat de werkloosheid pas in 2016 de 6 procent zal benaderen.

Bernanke moet wel sterke zenuwen hebben want volgens zijn agenda had de Amerikaanse economie al dit jaar op een duurzaak groeipad moeten zijn teruggekeerd.  Bernanke spiegelt het vertrouwen van de Amerikaanse burgers en bedrijven af aan de hoogte van Wall Street.  Hoe hoger Wall Street des te meer vertrouwen des te sneller de economie weer terug is op een duurzaam groeipad. Alles en iedereen moet hiervoor wijken.  De gratis geld ballon wordt weer verder opgeblazen.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.