Nieuws/Financieel
1129244
Financieel

EU-landen nog niet akkoord over bonusbeleid

De lidstaten van de Europese Unie zijn dinsdag nog niet akkoord gegaan met nieuwe regels voor bankenbuffers en bonusbeleid. De Britten hebben nog te veel ,,technische'' problemen met het bereikte compromis dat er niet tot stemming is overgegaan.

Officieel kan er met een meerderheid worden besloten, maar de Ierse voorzitter koos ervoor om nog niet te gaan stemmen.

De Britten, die de grootste financiële sector in Europa hebben, hebben met name bezwaar tegen het tempo waarin de nieuwe regels moeten ingevoerd zijn. De nieuwe regels zouden per 1 januari komend jaar moeten gaan gelden. Daarnaast willen de Britten nog wat veranderd zien aan de manier waarop de bonussen worden berekend.

Laatste plooien

De Ierse minister van Financiën, Michael Noonan, zei te hopen dat binnen enkele weken de laatste plooien gestreken zijn met het Europees Parlement (EP). Wat Nederland betreft is het bereikte compromis goed, zei minister Jeroen Dijsselbloem.

Vorige week kwamen de onderhandelaars van het EP en de EU-lidstaten een compromis overeen. Bankiers mogen vanaf volgend jaar nog maximaal één jaarsalaris als bonus incasseren. Aandeelhouders mogen bankiersbonussen nog wel verdubbelen.

De nieuwe regels zijn bedoeld om banken beter te bewapenen tegen toekomstige crises, zodat de belastingbetaler niet hoeft op te draaien voor in problemen geraakte banken.