Nieuws/Financieel
1129285
Financieel

Vooruitblik: 'Van Lanschot in rode cijfers'

Van Lanschot heeft zijn operationele winst vorig jaar zien dalen en is onder de streep in de rode cijfers gedoken. Dat is de gemiddelde verwachting van analisten, gepolst in opdracht van AFN. De bank voor vermogende particulieren publiceert de jaarcijfers vrijdag.

In december werd al bekend dat Van Lanschot zelf ook een nettoverlies verwacht. Dat komt door afschrijvingen van 122 miljoen euro op de in 2004 overgenomen activiteiten van CenE en een deel van de activiteiten van Kempen, dat in 2006 werd overgenomen.

Zelf liet de bank zich destijds niet uit over de hoogte van het verlies. Analisten verwachten gemiddeld dat het op 132 miljoen euro uitkomt. Over 2011 schreef Van Lanschot nog een winst van 43 miljoen euro in de boeken. De operationele winst is naar verwachting met 6,3 procent gedaald tot 517 miljoen euro.

Het verlies per aandeel komt neer op 3,23 euro, tegen een winst per aandeel van 0,84 euro een jaar eerder. De marktvorsers gaan er wel van uit dat Van Lanschot een dividend van 12 cent per aandeel uitkeert. De winstuitkering over 2011 bedroeg 40 cent per aandeel.