Nieuws/Financieel
1129401
Financieel

Besi verwacht groeifase vanaf komende zomer

BE Semiconductor Industries (Besi) verwacht dat er komende zomer een groeifase aanbreekt. Dat zei bestuursvoorzitter Richard Blickman dinsdag in een toelichting op de resultaten in 2012. Het bedrijf zag zijn resultaten flink dalen ten opzichte van 2011.

De verwachting van Blickman stoelt op de voorspelling van het gerenommeerde onderzoeksbureau VLSI dat de gehele halfgeleiderindustrie in 2014 met minimaal 20 procent zal groeien. Dit jaar wordt echter nog een krimp van 4,6 procent verwacht.

Besi zag het aantal orders in het vierde kwartaal van 2012 met 6,8 procent stijgen ten opzichte van het derde kwartaal. Dat impliceert volgens het bedrijf dat de markt over zijn dieptepunt heen is. De orders hadden vooral betrekking op mobile internet devices, zoals de smartphones van Apple en Samsung. De voor Besi belangrijke automarkt, goed voor zo'n 20 procent van de omzet, is volgens de topman nog steeds wat voorzichtig. ,,We zien wel positieve signalen van Duitse autofabrikanten, maar in Frankrijk en Italië gaat het minder goed.'' Ook de algemene pc-industrie is een minpunt. Blickman bestempelt het segment als ,,slap''.

Azië

De toeleverancier aan de chipindustrie profiteerde vorig jaar van het overhevelen van nog meer productie vanuit Europa naar Azië, waar inmiddels 90 procent van besi's producten wordt gemaakt. Volgens Blickman is de verplaatsing in grote lijnen afgerond. De topman kaarte 3 redenen aan waarom Azië een aantrekkelijke regio is. Zo gaat 70 tot 80 procent van de producten van zijn bedrijf naar Aziatische klanten en is de flexibiliteit van het personeel veel groter dan in Europa. ,,Ons Chinese personeel is beledigd als ze niet mogen overwerken.'' Besi is in Azië ook veel minder kwijt aan loonkosten. Het all-in tarief voor een productiemedewerker in Nederland is volgens Blickman 70 euro. ,,In Maleisië is dat 20 euro en in China 12 a 13 euro.''

De nettowinst van Besi daalde vorig jaar tot 15,8 miljoen euro van 26,4 miljoen euro in 2011. De omzet daalde met ruim 16 procent tot 273,7 miljoen euro. In het vierde kwartaal van vorig jaar kelderde de winst met 72 procent tot 1,2 miljoen euro. Blickman verwacht zwarte cijfers in het eerste kwartaal van dit jaar.

Besi gaf eerder op de dag al aan een omzetstijging van ongeveer 5 procent te verwachten in het lopende kwartaal ten opzichte van de laatste 3 maanden van 2012. De brutomarge zal daarbij uitkomen tussen 37 en 39 procent.