Nieuws/Financieel
1129406
Financieel

VEB: vragen over externe accountant Imtech

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vraagt zich af wat de rol is van de externe accountant van Imtech bij de problemen rond de takken in Duitsland en Polen. Dat is volgens Errol Keyner, adjunct-directeur van de VEB, een van de zaken die opviel in de brief die de technisch dienstverlener heeft opgesteld in antwoord op vragen van de VEB.

Imtech stelt in de brief dat ,,geen van de belangrijke punten'' die de externe accountant over de jaren 2010 en 2011 heeft aangestipt ,,betrekking hadden op Duitsland of Polen''. Volgens Keyner is dat reden om te kijken naar de aansprakelijkheid van de externe accountant, KPMG, omdat er zeker in 2011 toch aanwijzingen moeten zijn geweest dat in ieder geval in Duitsland iets speelde. Imtech kreeg al eerder door de VEB en door een analist van ABN Amro vragen voorgelegd over de activiteiten in Duitsland en Polen.

De VEB ziet in de brief nog een ander opvallend punt, namelijk dat er nog steeds geen regeling is getroffen voor een van de financieringsinstrumenten van Imtech, de 'senior unsecured notes' ter waarde van 400 miljoen euro. Financiers kunnen volgens Keyner naar aanleiding van de verzwakte balans van het bedrijf eisen dat er onmiddelijk wordt terugbetaald of een hogere rente vragen. ,,In het ergste geval zou Imtech dan 400 miljoen euro kwijt zijn en dat betekent dat het geld dat met de claimemissie wordt opgehaald rechtstreeks naar de schuldeisers zou gaan'', aldus Keyner.

Geen nieuwe tegenvallers

Imtech meldt in de brief verder dat het geen nieuwe tegenvallers verwacht op korte termijn. Het bestuur heeft bij een snelle check, na constatering van de afwaarderingen in Polen en Duitsland, geen afwijkingen aangetroffen bij andere onderdelen van het bedrijf. Verder onderzoek acht het bedrijf niet nodig.

Over de problemen in Polen schrijft Imtech dat een indicatie van de moeilijkheden rondom het project Adventure World Warschau pas op maandag 28 januari bij de raad van bestuur binnenkwam. Een initieel onderzoek werd in samenwerking met KPMG uitgevoerd, de eerste resultaten daarvan waren op 3 februari bekend.

Poolse projecten

Volgens Imtech valt niet te zeggen wat het meest denkbare scenario is voor de Poolse projecten. Wel noemt het concern drie opties: doorgang, tijdelijke stopzetting of definitieve stopzetting. Een beslissing daarover zal later worden genomen.

De VEB kijkt intussen uit naar een gesprek met de leiding van het bedrijf. Dat zal ,,in de nabije toekomst'' plaatsvinden, maar een datum is nog niet bekend. De vereniging houdt volgens Keyner ,,alle juridische mogelijkheden'' open. Zo kan worden besloten tot een enquete of een voorlopig getuigenverhoor. Ook kan vertrekkend bestuurder René van der Bruggen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. ,,Beleggers voelen zich bedonderd'', aldus Keyner.

Overigens krijgt de teruggetreden financieel bestuurder Boudewijn Gerner, die de onderneming nog als adviseur blijft ondersteunen, voor de duur van het adviseurschap zijn reguliere basissalaris uitbetaald. Dat is volgens het meest recente jaarverslag uit 2011 zo'n 490.000 euro, bevestigde de technisch dienstverlener.