Nieuws/Financieel
1129422
Financieel

Hoogmoed komt voor de val

Wall Street trok zich gisteravond werkelijk niets aan van de negatieve impact dit jaar met 0,6 procent op het Amerikaanse GDP als gevolg van het sequester, de 3,5 procent daling van de Chinese beurs als gevolg van stagnatie van de groei in de belangrijke dienstensector en natuurlijk de negatieve politieke ontwikkelingen in Italië.

In plaats daarvan reageerde Wall Street sterk optimistisch op uitspraken van de vicevoorzitter van de Fed Janet Yellen, die de markt nog maar eens vertelde dat het stelsel van Amerikaanse centrale banken in haar opinie tot in de nabije toekomst ongestoord verder zal gaan met het programma van kwantitatieve verruiming ter grootte van $85 miljard per maand. De gratis geldmachine blijft drukken.

Fed-vicevoorzitter Yellen zei erbij dat de Fed de mogelijke bijkomende kosten en vooral risico’s scherp zal blijven monitore, maar dat zij in dit stadium geen enkele grondslag ziet om het huidige lopende programma in te korten. Wall Street reageerde zeer optimistisch, de eerdere verliezen van de dag werden weggevaagd en de uitspraken van Yellen overschaduwden alle andere berichten. En alweer eindigden we hoger.

In volledig computergestuurde babystapjes wist de Dow Jones gisteren wederom 0,3 procent (moet u eens nakijken hoe vaak de Dow Jones in de afgelopen periode rond 0,3 procent per dag is gestegen) te stijgen om daarmee te eindigen op een stand van 14.127 punten of slechts 37 punten of, ja alweer, 0,3 procent onder zijn All Time High van 14.164 punten van oktober 2007.

Men kan zich afvragen waarom gisteren niet meteen de zeer kleine verdere doorstijging naar een nieuw All Time High record heeft plaatsgehad. Al het positivisme werd aan de dag gelegd, alle negatieve ontwikkelingen volledig genegeerd. Het volume was gisteren echter teleurstellend op de Amerikaanse beurzen. De draai van verlies naar winst werd gerealiseerd in 4,4 procent minder volume dan het driemaands gemiddelde.

En een nieuw All Time High met uitzichten op veel hogere standen moet natuurlijk worden neergezet in extreem hoog volume. Dan wordt er pas vertrouwen en overtuiging aan de dag gelegd. Ik heb hetzelfde gevoel als in september vorig jaar, toen de koers van Apple de All Time High van $705 bereikte en werkelijk iedereen de $1000 voorzag. Analisten struikelden over elkaar om maar het advies van doorkopen te geven. De koers van Apple is sinds september vorig jaar met 40 procent gedaald.

Ik ben van mening dat er een ongekende bubbel nog verder wordt opgeblazen zolang de Fed als ook de Bank of Japan maar ongelimiteerd geld bijdrukken en dit geld zijn weg vindt naar de aandelenbeurzen. Een soort van irreële werkelijkheid wordt gecreëerd.  Maar als je niet eraan meedoet, dan zie je hoe in de afgelopen maanden en jaren de koersen steeds verder zijn opgekocht. Men moet meedoen om de voortrazende trein niet te missen.

En als iedereen er in is gezogen, is er 100 procent vertrouwen en zijn beleggers meer en meeroptimistisch over de toekomst. Beleggers zien geen enkel gevaar meer, maar als iedereen erin zit, wie zijn dan de partijen die in hoog volume door moeten kopen? Het is erg eenzaam aan de top. De waarderingen staan op multi jaar hoogtepunten maar toch geven de meeste analisten gewoon verdere doorkoop adviezen. Apple?

Sinds 1 juni vorig jaar heeft er feitelijk geen echte neerwaartse correctie van formaat plaatsgehad.  Elke negatieve ontwikkeling werd gewogen, verwerkt en als conclusie kwam er bijna altijd uit dat de gratis geld machines van de centrale banken al het mogelijke toekomstige leed zouden verzachten dus werd elke dip gekocht. Alle echte beslissingen om problemen nu eens structureel aan te pakken, werden altijd naar de toekomst doorgeschoven.

Het is het bekende "kicking the can". Maar om met de woorden van Republikeins speaker Boehner van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden te spreken, de weg om de "can" verder te schoppen, is per 1 maart opgehouden. Om nieuwe generaties niet op te zadelen met onaflosbare schulden, moet het beleid van zowel de Amerikaanse regering maar ook dat van het stelsel van federale centrale banken drastisch worden gewijzigd. Er moeten keiharde beslissingen worden genomen en de periode van gratis geld moet zo snel als mogelijk worden afgebouwd.

Hoogmoed komt voor de val in Amerika.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.