Nieuws/Financieel
1130512
Financieel

Inflatie naar hoogste niveau sinds 2008

De inflatie in Nederland is in januari gestegen tot 3 procent. Dat is het hoogste niveau sinds september 2008. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

In december stegen de consumentenprijzen met gemiddeld 2,9 procent. De verdere stijging in de eerste maand van 2013 werd voor een groot deel veroorzaakt door hogere belastingen. Vooral de verhoging van de assurantiebelasting, van 9,7 naar 21 procent, woog zwaar. Daardoor waren verzekeringen vorige maand gemiddeld 7,7 procent duurder dan een jaar eerder.

De hogere assurantiebelasting kwam bovenop de eerdere verhoging van de btw en de hogere energiebelasting. Samen leverden belastingen daardoor hun grootste aandeel in de inflatie sinds 1992.

De geldontwaarding werd verder gestimuleerd door de autoprijzen. Nieuwe auto's waren in januari gemiddeld bijna 8 procent duurder dan in de eerste maand van 2012. De benzineprijzen drukten de inflatie. Benzine was weliswaar duurder dan een jaar eerder, maar de stijging was minder sterk dan in december.