Nieuws/Financieel
1132893
Financieel

HP steelt show op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst gesloten. Na 2 verliesdagen op rij stapten beleggers weer in de markt. De stemming kreeg onder meer steun van een sterke groei van het Duitse ondernemersvertrouwen. Computerfabrikant Hewlett-Packard (HP) stond flink in de schijnwerpers na sterke kwartaalcijfers.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 0,9 procent hoger op 14.000,57 punten en de brede S&P 500 klom 0,9 procent tot 1515,60 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq steeg 1 procent tot 3161,82 punten.

Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in februari voor de vierde maand op rij toegenomen en heeft het hoogste niveau in 10 maanden bereikt. Tegenvallende berichten over de Europese economie konden de stemming op Wall Street niet echt deren. Wel wordt door beleggers wereldwijd met spanning uitgekeken naar de Italiaanse verkiezingen op zondag.

HP

HP won 12,3 procent. De grootste computerfabrikant ter wereld rapporteerde donderdag na de slotbel beter dan verwachte resultaten over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar. Ook voorziet HP voor het lopende kwartaal een winst die boven de huidige analistenverwachting ligt.

Chipfabrikant Texas Instruments ging 5,2 procent omhoog. Het bedrijf verhoogt zijn dividend met een derde en breidt het aandeleninkoopprogramma met 5 miljard dollar uit. Branchegenoot Intel won 0,8 procent.

AIG omhoog

Verzekeraar American International Group (AIG), die nog met 180 miljard dollar aan staatssteun overeind moest worden gehouden, maakte resultaten bekend die beter waren dan verwacht. Het concern boekte een operationele winst per aandeel, terwijl door analisten was gerekend op een verlies. AIG eindigde 3,1 procent hoger.

Doe-het-zelfketen Home Depot profiteerde van een hoger beleggingsadvies en won 1,9 procent. Kledingketen Abercrombie & Fitch kwam met teleurstellende verkoopcijfers en daalde 4,5 procent.

De euro was 1,3181 dollar waard, tegen 1,3163 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 93,38 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent duurder.