Nieuws/Financieel
1132894
Financieel

'Congres VS kan zware bezuinigingen stoppen'

De Amerikaanse president Barack Obama denkt dat er een deal kan worden gesloten in het Congres die voorkomt dat er vanaf 1 maart omvangrijke automatische bezuinigingen in werking treden in de Verenigde Staten. Dat zei hij vrijdag in Washington bij een ontmoeting met de Japanse premier Shinzo Abe.

Obama zei niet te geloven dat het onvermijdelijk is dat het Amerikaanse Congres met die maatregelen zal instemmen. Volgens de president zullen de bezuinigingen en belastingverhogingen schadelijk zijn voor de Amerikaanse economie en wereldwijd merkbaar zijn. Hij denkt echter niet dat de effecten ook zullen leiden tot een schok voor het wereldwijde financiële systeem. De Democraten en Republikeinen in het Congres hebben na maanden overleg nog geen overeenstemming kunnen bereiken over een oplossing.

De Amerikaanse transportminister Ray LaHood waarschuwde vrijdag dat door de bezuinigingen het luchtverkeer in de VS ernstig ontregeld zou kunnen raken. Hij vreest uitstel en vertraging van vluchten omdat verkeerstorens en luchthavens moeten sluiten. Volgens LaHood kunnen vertragingen in het luchtverkeer zich als een inktvlek door het land verspreiden.

LaHood zei dat de bezuinigingen tot kostenbesparingen van 1 miljard dollar bij het ministerie van Transport zullen leiden, waarvan 600 miljoen dollar voor rekening komt van de Amerikaanse federale luchtvaartautoriteit FAA. De vakbond van Amerikaanse luchtverkeersleiders heeft al aangedrongen bij het Congres om de ingrepen te voorkomen.