Nieuws/Financieel
1132938
Financieel

Recordresultaten voor Volkswagen

Het Duitse Volkswagen, de grootste autofabrikant van Europa, heeft vorig jaar een recordwinst geboekt van bijna 21,9 miljard euro, een groei van bijna 40 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte het concern uit Wolfsburg vrijdag bekend op basis van voorlopige cijfers.

De sterke stijging van de nettowinst is vooral te danken aan buitengewone baten zoals herwaarderingen van aandelen en opties in verband met de overname vanPorsche. De operationele winst, de belangrijkste maatstaf voor de winstgevendheid van Volkswagen, steeg met 2 procent tot een nieuw record van 11,5 miljard euro.

Topman Martin Winterkorn gaf aan voor dit jaar een vergelijkbaar operationeel resultaat te verwachten als in 2012. Eerder was Volkswagen nog van mening dat de operationele winst dit jaar zou stijgen. Het zou voor het eerst sinds 2009 zijn dat het Duitse autoconcern zijn operationeel resultaat niet weet te verbeteren.

Niet geheel immuun

Volgens de bestuursvoorzitter is zijn concern niet ,,geheel immuun voor de intense concurrentie en de diepe crisis op belangrijke Europese markten''. Ook blijft de onzekerheid over de economische omstandigheden aanhouden, aldus Winterkorn. Het bedrijf rekent op stijgende verkopen in Azië en Noord-Amerika en zijn luxemerk Audi om de zwakke Europese markten te compenseren.

De omzet steeg in 2012 met 21 procent naar bijna 193 miljard euro. Het moederbedrijf van onder meer merken als Skoda en Seat verkocht vorig jaar wereldwijd een recordaantal van bijna 9,1 miljoen auto's, een toename van 11 procent. Volkswagen heeft de ambitie om in 2018 's werelds grootste autofabrikant te worden. Het concern komt op 14 maart met volledige cijfers over 2012 en het vierde kwartaal.

De winstverwachting die Volkswagen voor 2013 uitsprak, viel analisten en beleggers tegen. De markt rekende op een winst van gemiddeld 14 miljard euro dit jaar. Het aandeel Volkswagen ging vrijdag op de beurs in Frankfurt met 7 procent onderuit, de sterkste koersval sinds begin oktober 2011.