Nieuws/Financieel
1132948
Financieel

AEX herstelt deels van flinke dreun

De Amsterdamse beurs herstelde zich vrijdag enigszins na de flinke dreun van gisteren. Een functionaris van de Federal Reserve (Fed) zorgde voor optimisme door te stellen dat het stimuleringsprogramma in de VS niet wordt teruggedraaid. Beleggers putten verder moed uit een beter dan verwacht Duits macrocijfer.

De AEX sloot ruim 1% hoger op 339,9 punten. De Midkap-index noteerde 0,9% in de plus op 538,1 punten.

Elders in Europa gingen de beurzen ook omhoog. Frankfurt steeg 1%. Parijs won 2,3%.

Het Damrak leed gisteren het grootste verlies in acht maanden. Beleggers waren onder meer bezorgd over de teleurstellende macrocijfers uit Europa.

Een beter dan verwacht Duits macrocijfer zorgde vanochtend voor een positieve stemming. Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in februari sterker gestegen dan verwacht, zo meldde het onderzoeksinstituut Ifo. Het was de vierde maand op rij dat het vertrouwen steeg.

Beleggers werden nog optimistischer na uitspraken van Fed-functionaris James Bullard. Volgens hem is er geen sprake van dat de stimuleringsmaatregelen in de VS worden teruggedraaid. ,,En dat zorgde er uiteindelijk voor dat de Amsterdamse beurs nog verder herstelde'', zei Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. ,,Verder is het cijfer over het Duitse ondernemersvertrouwen heel belangrijk. Dat laat zien hoe belangrijk Duitsland is in de eurozone.''

Volgens Bender is het de vraag hoe de financiële markten komende week zullen reageren op de Italiaanse verkiezingen en de discussie over de Amerikaanse begrotingsperikelen.

Vertrouwen in SBM Offshore

In de AEX was Douwe Egberts de grote winnaar met een winst van 2,9% op €9,07. Boskalis pluste 2,9% tot €33,66.

AkzoNobel kon 2,5% bijschrijven op €49,08. Deutsche bank verhoogde het koersdoel voor het verfconcern naar €58 en handhaafde het advies op 'kopen'. Bovendien kocht topman Ton Büchner 2.575 aandelen in.

ING ging 2% omhoog tot €6,30. Ralph Hamers volgt per 1 oktober Jan Hommen op als topman.

SBM Offshore klom 1,5% tot 10,51. Het bedrijf bevestigde dat Shell een opdracht voor een FPSO, die in juni vorig jaar werd toegekend, heeft ingetrokken. ,,Niet goed voor het sentiment ten aanzien van het aandeel, maar we sluiten niet uit dat de opdracht geen deel meer uitmaakte van de 'hot prospect list' van 7 klussen die SBM bij de jaarcijfers meldde'', aldus Rabobank. De grootste zorg van de bank op korte termijn is de definitieve schikking van het probleemproject Yme, dat het bedrijf compleet heeft afgeschreven. ,,Als de problemen uit het verleden achter de rug zijn, kunnen beleggers zich weer richten op de FPSO-markt en SBM's leidende positie daarin.''

Arcelor Mittal werd 0,3% meer waard op €11,52 na een adviesverhoging door HSBC van 'onderwegen' naar 'neutraal'.

Ahold heeft volgens persbureau Bloomberg interesse in de Amerikaanse supermarktketen Harris Teeter. Een overname van het bedrijf zou Aholds positie in het zuiden van de Verenigde Staten en in Washington D.C. versterken. Harris Teeter heeft een marktwaarde van meer dan $2 miljard. Het aandeel noteerde 0,3% hoger op €11,01. Rabobank-analisten noemden Harris Teeter een goede strategische en financiële fit voor Ahold.

Air France KLM was hekkensluiter met een verlies van 6,7% op €7,77 na tegenvallende jaarcijfers. Het nettoverlies bedroeg €1,19 miljard, tegen een negatief resultaat van €809 miljoen een jaar eerder. Het bedrijf wil tot 2015 zo’n €2 miljard aan kostenbesparingen halen om uit de verliezen te komen. Dat leidt bij Air France tot het verlies van zo’n 5000 banen. Ook bij KLM verdwijnen door natuurlijk verloop banen.

PostNL verloor 2,1% op €1,85. Het concern zal maandag mogelijk een grootscheepse reorganisatie aankondigen die tot een fors banenverlies zal leiden. Het bedrijf wilde er verder niets over zeggen.

Wessanen stelt teleur

Bij de middelgrote fondsen noteerde Arcadis 2,9% hoger op €19,76. KBC handhaafde het advies 'accumulate' in reactie op het nieuws van gisteren dat een dochterbedrijf van het architectenbureau betrokken is bij de bouw van het hoogste gebouw ter wereld.

Brunel ging 2,3% omhoog tot €37,48. Bam boekte een winst van 1,8% op €3,10.

Wessanen stond onderaan met een min van 5,1% op €2,13 als reactie op de teleurstellende cijfers. Het natuurvoedingsbedrijf heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een nettoverlies van €61,5 miljoen geboekt. Een jaar eerder was dat nog €35 miljoen. Analist Karel Zoete van Rabobank vond dat de resultaten stemmen tot zorgen. Hij was niet te spreken over de hoogte van de afschrijvingen.

CSM leverde 0,2% in op €16,86. Deze krant meldde vandaag dat de verkoop van de bakkerijdivisie hapert. De tweede biedingsronde, waarbij een bindend bod uitgebracht moet worden, is met enkele weken verlengd, zo melden bronnen bij de deal. Deze week zou de deadline daarvan verstrijken. Imtech ging 2,6% omlaag tot €9,57.

AScX-fonds Accel steeg 5,4% tot €13,07. De fietsenfabrikant, bekend van merken als Batavus en Sparta, heeft in 2012 de omzet met 23% zien toenemen. Accell realiseerde opbrengsten van €772,5 miljoen.