Nieuws/Financieel
1132964
Financieel

Euro’s gezocht

De correctiemodus heeft tempo gemaakt afgelopen week. In het beeld van EUR/USD en de AEX gaat het behoorlijk rap. Beter gezegd, ging het behoorlijk rap woensdag en donderdag en dat was het voorlopig. We kunnen beter van verleden tijd spreken, want dit zou wel eens het verkeerde been kunnen zijn waarop u gezet wordt.

Wat is er nu helemaal gebeurd? We wijten deze daling aan een uitspraak van de FED en aan Chinese teksten over vastgoedmarkten, maar is dat niet achteraf feiten zoeken. Zijn dit de echte redenen waarop de markten zijn gedaald? Het lijkt niet dekkend, want om dit alles kracht bij te zetten wordt inmiddels ook verhaald over Italiaanse verkiezingen. Het zal wel impact hebben, maar is het werkelijk zo dat financiële markten zich op basis van teksten volledig omdraaien naar een 180graden anders uitziend vooruitzicht? Ik denk het niet.

Het wordt tijd om de daling in het juiste perspectief te zetten. Een beweging vindt nooit in een rechte streep plaats. Er komen dalingen en stijging voor van dag tot dag, van week tot week maar per saldo gaat het om de hoofdrichting waarbinnen dit tumult ontstaat. Wanneer we bezien waar we vandaan komen in verschillende markten wordt het snel duidelijk dat we nog steeds opwaarts dienen te focussen.

In de AEX zijn we vanaf 320 op 16 november 2012 gestegen naar 359 op 31 januari 2013. Dat zijn 39 punten in pak weg  6 weken. Nu zijn we sinds 1 februari tot gisteren gedaald van 359 naar de 340 nu. Dat is voorlopig minder dan de stijging ervoor in een kortere periode.

EUR/USD?  13 november 2012 stond die 1,2666 en is gestegen tot 1,37 op 1 februari. Vanaf dat moment zijn we gedaald tot aan de huidige 1,32. Per saldo in beide gevallen dus twee flinke stappen vooruit en slechts één terug. Zoals het hoort in een trend. Is daarmee de beweging helemaal stuk en is alles verloren, ik denk het niet.

Zoals eerder aangegeven dient alles in perspectief gezien te worden. Voor een uitleg over het perspectief voor de AEX nodig ik u uit onze site bezoeken, www.eremplusnikken.nl Elke dag publiceren wij daarop onze ideeën over de AEX en EUR/USD.  Vandaag sta ik op www.DFT.nl stil bij EUR/USD, en maandag neemt collega Nikken bij ons op de site de AEX onder de loep.

Het middenlange termijn beeld voor EUR/USD.

 

 

De trend is bereikt zo blijkt hier, maar niet geslecht. Dat maakt de daling correctief van aard. Het blauw gearceerde deel van de RSI geeft het gedrag van de RSI in een stijgende markt weer. Ook daarin is er geen man overboord met de huidige daling op zak. Leuk is anders, maar de correctie is onderdeel van de trend, zo wijst ook de 50% retracement van de meest recente stijging ons. Als dit het was en het ziet er over een week niet slechter uit dan zover, dan is deze test succesvol geweest. Dan is een hogere bodem gemaakt binnen het proces dat sinds augustus de richting bepaalt.

Dan het langere termijn beeld.

 

We kijken natuurlijk naar hetzelfde koersverloop, echter hier blijkt uit de RSI dat bij een hervatting van de stijging in de komende weken een positief signaal zal ontstaan. Daaruit komt een  koersdoel dat in de buurt van de 1,38-1,40 ligt. Dus is het gedaan met de stijging na deze week? Lijkt mij niet, en wat belangrijker is de grafieken (=de markt) zeggen ook van niet. Voor nu, prettig weekend.

Disclaimer

EREM + NIKKEN is een merknaam van LeoMont BV. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Onze analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor onze analyses wordt gebruikt. De waarden waarop onze analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van de E+N Portefeuilles die opgebouwd zijn uit ABNAMRO Turbo’s. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.