Nieuws/Financieel
1132966
Financieel

Inflatiebedrog

Ik heb eerder geschreven hoe de burger een rad voor de ogen wordt gedraaid door overheden en centrale bankiers, maar er zijn (natuurlijk) nog meer voorbeelden. Één daarvan is inflatie. Er bestaan vele misconcepties over inflatie, maar het is eigenlijk een heel makkelijk concept. Inflatie is geïnstitutionaliseerde diefstal.

De koopkracht van uw geld wordt verwaterd. Stel ik breng mijn 14 karaats gouden trouwring naar de juwelier voor een poetsbeurt en na een week haal ik deze weer op maar dan blijkt dat de ring van koper is met een dun laagje goud. Mijn reactie zal ergens liggen tussen het bellen van de politie en een Badr Hari imitatie. Terwijl inflatie hetzelfde soort diefstal is, roept deze nauwelijks tot geen negatieve reacties op. Tijd dus voor verandering.

Toen ik nog een aandelenadviseur was keek ik regelmatig naar ShadowStats, een website waar de overheidsstatistieken eens goed onder de loep worden genomen. Bij het lezen van het boek Geldmoord (aanrader!) kwam ik de site weer tegen. Een deel hiervan wil ik met u delen zodat ook u weet hoe u bestolen wordt en waarom dit plaats heeft kunnen vinden.

Paddo’s en statistici

Onder leiding van Michael Boskin en Alan Greenspan (toenmalige Fed voorzitter) werd er een nieuwe definitie van inflatie ontwikkeld. Wat voorbeelden: u koopt normaal altijd rosbief, maar door prijsstijging van luxe vlees besluit u maar om een goedkopere sukadelap te kopen. Volgens Boskin moet deze lagere prijs worden gehanteerd! Nog gekker: de kwaliteit van spullen nemen ze ook mee (maar, zoals het vleesvoorbeeld laat zien, alleen als het ze uitkomt).

Zo is een nieuwe computer duurder dan de computer die u 2 jaar geleden heeft gekocht, maar omdat de nieuwe computer veel meer kan wordt er een prijsdaling in plaats van prijsstijging meegenomen in het inflatiecijfer! Nog eentje: als u iets blijft kopen ook al wordt het duurder, dan stelt Boskin dat de meerwaarde die dit product u geeft de prijsstijging opheft (anders had u er niet meer van gekocht).

U drinkt altijd Heineken, maar het wordt alsmaar duurder, maar toch koopt u uw vaste hoeveelheid; deze prijsstijging wordt dus niet meegenomen! Als klap op de vuurpijl gingen inflatiestatistici eind jaren 90 spullen die duurder geworden waren minder zwaar wegen en vice-versa. Al met als klopt er niets van het inflatiecijfer. Zo stellen de officiële instanties dat het 2011 inflatieniveau in de VS rond de 3% was, maar zonder trucjes was het daadwerkelijke inflatieniveau 8%. De meeste landen hebben deze methodes (soms gedeeltelijk) overgenomen, zo ook Nederland.

Natuurlijke balans is zoek

De geschiedenis staat bol van periodes van inflatie en deflatie, maar deze twee hielden elkaar altijd in balans zodat de gulden, dollar, kronen et cetera uit 1880 evenveel koopkracht hadden als in 1450. Eind 19 eeuw begin 20 eeuw, verschenen de centrale banken ten tonele en niets was meer hetzelfde. De geldontwaarding nam explosief toe. Zo is de dollar de afgelopen 100 jaar 95% van zijn waarde verloren en de gulden heeft het niet veel beter gedaan. De echte versnelling kwam in 1971 toen president Nixon de dollar niet langer inwisselbaar voor goud maakte. Dit was de laatste stap weg van een goudgedekte munt. Tezamen met het fractioneel bankierenwas er totaal geen rem meer op het printen van geld.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

De inflatie die dit heeft veroorzaakt is dramatisch te noemen. Waarom heeft de burger dit allemaal gepikt? Ten eerste, zijn de inflatiestatistieken onjuist gepresenteerd (wol over ogen tactiek). Ten tweede, inflatie zorgt er ook voor dat de huizenprijzen stegen (gevoel van welvaart). Ten derde, door fractioneel bankieren kon de burger veel meer lenen dan vroeger (toekomstige welvaart naar nu halen). Ten vierde, deflatie werd geïmporteerd uit o.a. China. Ten laatste, zijn onze onderwijsinstellingen de officiële lijn gaan volgen dat deflatie slecht en (een beetje) inflatie goed is. Maar dit is totale larie die geen onderscheid maakt tussen de vele vormen van deflatie en inflatie.

It’s all coming apart

Huizenprijzen dalen in plaats van stijgen, waardoor de burger zich steeds armer gaat voelen. De banken verkleinen de balansen (dus een vermindering van het fractioneel bankieren; hefboom) wat betekent dat er minder krediet beschikbaar is voor burgers en bedrijven, iets wat de huizenprijzen, investeringen en zo verder niet ten goede komt.

De (gemanipuleerde) inflatiecijfers lijken mee te vallen, maar, zoals uit de link hierboven duidelijk wordt, er ligt een enorme inflatiebom onder de economie. De import uit China wordt ook steeds duurder. Alle punten waarom overheden en centrale bankiers zijn weggekomen met de enorme geldontwaarding zijn niet meer aanwezig, behalve de eerste en de laatste. Ik verwacht dan ook dat het niet lang gaat duren voordat het inflatiebedrog wordt ontmaskerd. Pek en veren zullen dan waarschijnlijk stukje duurder worden…

Alexander Sassen van Elsloo is oprichter van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere Kepler, MF Global en Rabo Securities.