Nieuws/Financieel
1132998
Financieel

Brussel ziet herstel eurozone in 2014

De Europese Commissie maakte vrijdag bekend in 2014 een economische groei van 1,4 procent te verwachten in de eurozone. Dit jaar wordt het bruto binnenlands product nog met 0,3 procent gedrukt door de inspanningen in tal van lidstaten om de begroting op orde te brengen. In november vorig jaar werd nog gerekend op een groei van 0,1 procent dit jaar.

De verbeterde situatie op de financiële markten staat volgens Brussel in contrast met het uitblijven van een ruimere kredietverlening en de zwakke vooruitzichten voor de economische bedrijvigheid op korte termijn. ,,Het opschonen van de huishoudboekjes door banken, huishoudens, niet-financiële instellingen en overheden is grotendeels verantwoordelijk voor de opvallende broosheid van de binnenlandse vraag'', aldus de commissie.

De verschillen tussen de eurolanden zijn redelijk groot. Zo wordt voor Duitsland dit jaar gerekend op een economische groei van 0,5 procent en voor Frankrijk op een plus van 0,1 procent. De Nederlandse economie krimpt naar verwachting met 0,6 procent, terwijl Griekenland (min 4,4 procent), Spanje (min 1,4 procent) en Italië (min 1 procent) op een flinke daling kunnen rekenen. De cijfers zijn in sommige gevallen flink naar beneden bijgesteld. Zo werd in november nog uitgegaan van een groei van 0,3 procent in Nederland, plussen van 0,8 procent in Duitsland en 0,4 procent in Frankrijk en een krimp van 0,5 procent in Italië.

Laag uitgangspunt

,,De zwakke economische bedrijvigheid aan het eind van 2012 duidt op een laag uitgangspunt voor dit jaar. In combinatie met een geleidelijker herstel naar groei dan voorzien, komen we op een prognose van 0,3 procent krimp in 2013'', aldus Brussel. Verwacht wordt dat binnenlandse investeringen en de consumptie in de loop van dit jaar toenemen en dat een aantrekkende binnenlandse vraag in 2014 de voornaamste aanjager van economische groei is. De werkloosheid zal dit jaar nog wel flink oplopen, tot 12,2 procent.

Van de vijf grootste economieën in de eurozone zullen alleen Duitsland (1) en Italië (4) hun tekort dit jaar onder het in Europees verband geldende maximum van 3 procent krijgen. Het Nederlandse (5) tekort zal afnemen van 4,1 procent in 2012 tot 3,6 procent. Frankrijk (2) blijft steken op 3,7 procent en Spanje (3) op 6,7 procent.