Nieuws/Financieel
1133039
Financieel

Somberdere vooruitzichten voor Nederland

De Nederlandse economie zal dit jaar waarschijnlijk niet groeien. Consumenten houden de hand op de knip door onzekerheid op de huizenmarkt, de verlaging van pensioenen en de hoge werkloosheid.

Die verwachting spreekt de Europese Commissie uit in de vrijdag verschenen zogeheten winterprognoses voor economische groei.

Brussel is nog somberder geworden over de vooruitzichten van Nederland dan in november. Toen ging het dagelijks bestuur van de EU nog uit van een groei van de economie in Nederland in 2013 met 0,3 procent, terwijl het nu een krimp van 0,6 procent voorspelt. Brussel verwacht dat de Nederlandse economie pas volgend jaar weer zal groeien.

Inflatie

Brussel denkt wel dat de tweede helft van 2013 er iets beter uit kan komen te zien. Dankzij aantrekkende export zou de economie bescheiden kunnen groeien. Ook de interne vraag zou dan weer moeten kunnen gaan aantrekken, denken de rekenmeesters van de EU.

De inflatie zal geleidelijk afnemen, maar minder snel dan eerder verwacht. De inflatie zal dit jaar zakken naar 2,6 procent en naar 1,4 procent in 2014, is de verwachting.

Werkloosheid

Brussel is ook somberder over de werkloosheid, die verder zal toenemen. Voor 2013 verwachten de rekenmeester dat 6,3 procent van de beroepsbevolking zonder werk zal zitten en dit zal in 2014 oplopen tot 6,5 procent. Bedrijven die nog geen personeel hebben ontslagen, zijn door hun (financiële) buffers heen en kunnen waarschijnlijk niet anders dan werknemers laten gaan.

Donderdag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland bekend dat in de maand januari 7,5 procent van de beroepsbevolking zonder werk zat.