Nieuws/Financieel
1133119
Financieel

Maersk voorziet winstdaling

A.P. Møller-Maersk verwacht dat het dit jaar niet kan tippen aan het positieve resultaat dat het bedrijf over 2012 boekte. Dat gaf het Deense transportbedrijf vrijdag aan. De voornaamste reden dat Møller-Maersk winstdaling verwacht zijn de teruglopende inkomsten uit de olietransport.

Anderzijds profiteerde de transporteur het afgelopen jaar van eenmalige belastinginkomsten uit de Algerijnse olie-industrie. Mede daardoor boekte het moederbedrijf van onder meer 's werelds grootste containerrederijMaersk Line over het afgelopen jaar een winst van bijna 23,4 miljard Deense kronen (ruim 3 miljard euro). Dat was een stijging van 5,4 miljard kronen in vergelijking met het jaar daarvoor. De omzet steeg van 322 miljard kronen in 2011 naar 342 miljard kronen in het afgelopen kalenderjaar.

Het onderdeel Maersk Line was vorig jaar weer winstgevend. In totaal noteerde de rederij zwarte cijfers van 2,67 miljard kronen, terwijl een jaar eerder nog een verlies van 2,96 miljard kronen werd geleden. Maersk Line profiteerde van de hogere transportkosten. Voor dit jaar verwacht de reder een verdere toename van de winst door te snijden in de kosten en de toenemende vraag naar containertransport.