Nieuws/Financieel
1133149
Financieel

Air France-KLM dieper in de rode cijfers

Air France-KLM is vorig jaar dieper in de rode cijfers gedoken. Het Frans-Nederlandse luchtvaartbedrijf boekte een nettoverlies van 1,19 miljard euro, tegen een negatief resultaat van 809 miljoen euro een jaar eerder. Dat meldde het bedrijf vrijdag. De omzet steeg wel, tot 25,6 miljard euro.

In het nettoresultaat over 2012 is 471 miljoen euro aan herstructureringskosten meegerekend. Air France-KLM wil tot 2015 zo’n 2 miljard aan kostenbesparingen halen om uit de verliezen te komen. Dat leidt bij Air France tot het verlies van zo’n 5000 banen. Ook bij KLM verdwijnen door natuurlijk verloop banen, maar daarvoor geldt geen vastomlijnd doel.

Het operationele verlies nam vorig jaar af tot 300 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 353 miljoen euro negatief. Air France-KLM wist de nettoschuld met een half miljard te verlagen tot ongeveer 6 miljard euro en verwacht de schuld dit jaar verder omlaag te brengen.

Moeilijke marktomstandigheden

Volgens topman Jean-Cyril Spinetta is het bedrijf erin geslaagd ondanks moeilijke marktomstandigheden het verlies te verkleinen. ,,Het jaar 2012 werd gekenmerkt door een afvlakking van de wereldwijde groei en een recessie in Europa, maar toch is de brandstofprijs scherp gestegen’’ zei hij.

De passagiersdivisie zag de vraag met 2,1 procent toenemen, terwijl de capaciteit met slechts 0,6 procent steeg. De bezettingsgraad nam daardoor toe tot 83,1 procent.

De brandstofrekening liep vorig met 890 miljoen euro op tot in totaal 7,33 miljard euro. Dat kwam vooral door de sterke koers van de dollar ten opzichte van de euro. De personeelskosten liepen met 2,7 procent op tot 7,66 miljard euro.