Nieuws/Financieel
1133156
Financieel

Zorgen over afschrijvingen Wessanen

De resultaten die Wessanen vrijdag voorbeurs publiceerde stemmen tot zorgen, vindt analist Karel Zoete van Rabobank. Positief is weliswaar dat de gerapporteerde genormaliseerde bedrijfswinst in het vierde kwartaal iets hoger is dan verwacht, maar dat is voornamelijk het gevolg van lagere marketingkosten. Daarnaast is Zoete niet te spreken over de ontwikkeling bij ABC en de hoogte van de afschrijvingen die het bedrijf doet.

Het derde kwartaal bij ABC verliep teleurstellend, en nu blijkt ook in het vierde kwartaal de winst en omzet bij de drankentak te zijn gedaald. Op jaarbasis ging de winst bij de Amerikaanse divisie omlaag. Wessanen kampt met toenemende concurrentie van onder meer branchegenoot Diageo. Zorgelijk, vindt Zoete. ,,Een belangrijk deel van de waarde van Wessanen zit nog steeds in ABC'', aldus de analist.

De afschrijvingen die het bedrijf in het vierde kwartaal heeft geboekt kwamen niet onverwacht. Maar ,,het is wel een derde van de marktwaarde van het bedrijf dat in een keer als eenmalig wordt weggeschreven''', aldus Zoete. De analist merkt overigens wel op dat de omzetontwikkeling bij Grocery goed bleef.

Wessanen werd vrijdag afgestraft door beleggers. Het aandeel noteerde kort na de opening ruim 7 procent lager op 2,08 euro.