Nieuws/Financieel
1133169
Financieel

'Amsterdamse beurs begint hoger'

De beurs in Amsterdam begint vrijdag naar verwachting hoger. Ook de andere Europese beurzen zullen met winsten openen. Beleggers lijken weer voorzichtig in de markt te stappen na de flinkeverliesbeurt een dag eerder. De Italiaanse verkiezingen, die zondag worden gehouden, zorgen daarbij voor terughoudendheid.

,,De AEX begint 1 tot 2 punten hoger. Mogelijk treedt er later op de dag weer wat verval in, maar de neerwaartse beweging zal zich niet fors voortzetten. Het lijkt een matte handelsdag te worden na 2 verliesdagen op rij. Dit weekend worden in Italië de verkiezingen gehouden en men vreest dat er geen duidelijk meerderheidskabinet kan worden gevormd. Ook nemen de zorgen over de economische problemen in Frankrijk toe'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

In Amsterdam opende Air France-KLM de boeken. De luchtvaartgroep is vorig jaar dieper in de rode cijfers gedoken. Het nettoverlies bedroeg 1,19 miljard euro, tegen een negatief resultaat van 809 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijf wil tot 2015 zo’n 2 miljard aan kostenbesparingen halen om uit de verliezen te komen. Dat leidt bij Air France tot het verlies van zo’n 5000 banen. Ook bij KLM verdwijnen door natuurlijk verloop banen.

Wessanen

Wessanen leed in het vierde kwartaal van 2012 een nettoverlies van 61,5 miljoen euro. Het verlies was veel groter dan analisten hadden voorspeld. Het natuurvoedingsbedrijf moest omvangrijke afschrijvingen doen op de waarde van enkele merken en onderdelen, en maakte reorganisatiekosten.

Ahold heeft volgens persbureau Bloomberg interesse in de Amerikaanse supermarktketen Harris Teeter. Een overname van het bedrijf zou Aholds positie in het zuiden van de Verenigde Staten en in Washington D.C. versterken. Harris Teeter heeft een marktwaarde van meer dan 2 miljard dollar.

Nikkei

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen vrijdag overwegend omhoog. De Nikkei in Tokio eindigde 0,7 procent in de plus. Beleggers gingen op zoek naar koopjes na de koersdalingen van een dag eerder.

In New York bleven de aandelenbeurzen donderdag in de ban van de Fed. Het stelsel van centrale banken moet misschien eerder dan verwacht stoppen met het huidige stimuleringsprogramma. De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent lager op 13.880,62 punten en de bredere S&P 500-index daalde 0,6 procent tot 1502,42 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 1 procent tot 3131,49 punten.

Stimuleringsmaatregelen VS

Zorgwekkende cijfers over de Europese economie en de vrees voor het staken van de stimuleringsmaatregelen in de Verenigde Staten zorgden er donderdag voor dat de AEX-index onder de slotstand van 2012 eindigde.

De graadmeter van de Amsterdamse beurs sloot 2,1 procent lager op 336,38 punten. Dat is ruim 5 punten onder de slotstand van 342,71 punten op 31 december 2012. De MidKap-index leverde 1,7 procent in tot 533,22 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 1,6 en 2,3 procent.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3215 dollar waard, tegen 1,3204 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 93,07 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder.