Nieuws/Financieel
1133175
Financieel

Nikkei eindigt in de plus

De beurs in Tokio is vrijdag in de plus geëindigd. Beleggers gingen op zoek naar koopjes na de verliesbeurt van een dag eerder. De stemming bleef terughoudend in afwachting van de benoeming van een nieuwe gouverneur van de Japanse centrale bank volgende week. De Nikkei sloot 0,7 procent hoger op 11.385,94 punten. De Japanse beurs wist deze week een stevige winst te boeken van 1,9 procent.

Ook werd uitgekeken naar een ontmoeting tussen de Japanse premier Shinzo Abe en de Amerikaanse president Barack Obama in Washington op vrijdag. Japanse exporteurs met een grote blootstelling aan de eurozone stonden echter onder druk door tegenvallende economische cijfers uit het eurogebied en een stijging van de Japanse yen ten opzichte van de euro. Elektronicaconcern Sony en automaker Toyota verloren daardoor 2,6 en 0,7 procent.

Elders in het Verre Oosten lieten de belangrijkste aandelenmarkten ook overwegend kleine winsten zien. De Kospi in Seoul steeg 0,2 procent en de All Ordinaries in Sydney sloot 0,8 procent in de plus. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,4 procent lager in de middaghandel.