Nieuws/Financieel
1133229
Financieel

Extraatje voor werknemers zorgt voor hoofdbrekens

Het nieuwe systeem voor werknemersvergoedingen zorgt voor hoofdbrekens bij werkgevers. Vroeger maakte het niet uit op welke manier een baas zijn personeel een telefoon, gereedschap, ov-jaarkaart of feest gaf. Maar met de nieuwe ’werkkostenregeling’, die nu nog vrijwillig is maar vanaf 2014 verplicht, heeft dit wel degelijk grote fiscale gevolgen.

Dit zeggen belastingadviseurs. Zij beweren dat de werkkostenregeling, in vakjargon wkr, bedoeld is om het geven van extraatjes aan werknemers makkelijker te maken. Maar in de praktijk lopen bedrijven toch weer tegen allerlei ingewikkelde rompslomp aan. Er is actie vanuit de Tweede Kamer nodig, die de wkr woensdag gaat evalueren.

Volgens fiscalist Karin Herman (Baker Tilly Berk) zit het probleem in het onderscheid dat de wkr maakt tussen ’vergoeding’ en ’ter beschikkingstelling’. „Bij een vergoeding koopt de werknemer bijvoorbeeld een telefoon met abonnement, die hij gedeeltelijk zakelijk gebruikt en later declareert bij de baas. Of geeft het bedrijf hem maandelijks een vaste onkostenvergoeding.”

Herman: „Bij ter beschikkingstelling koopt de werkgever de telefoon en geeft hij die in bruikleen aan zijn personeelslid. Bij einde dienstverband moet de werknemer de telefoon teruggeven. In de oude situatie maakte de manier van toespelen niet uit. Maar bij de wkr is het etiketje wél belangrijk. Alleen bij ter beschikkingstelling is de werkgever er zeker van dat een telefoon plus abonnement belastingvrij blijft.”

Zie voor het volledige artikel De Telegraaf-krant.