Nieuws/Financieel
1133989562
Financieel

Toerismesector: Chinees verbod pakketreizen heeft hier impact

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse toeristische sector gaat het verbod voor Chinese reisbureaus om pakketreizen te organiseren zeker voelen. Hoe groot de klap wordt, hangt volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) voor een groot deel af van de duur van het verbod.

Het Chinese ministerie voor Cultuur en Toerisme voerde het verbod vrijdag in om de verspreiding van het coronavirus te remmen. De maatregel geldt voor zowel binnenlandse als buitenlandse groepsreizen.

Vorig jaar reisden volgens de brancheorganisatie zo’n 380.000 Chinese toeristen naar Nederland. Vooral bij kleine, maar onder Chinezen geliefde trekpleisters zullen de gevolgen merkbaar zijn, legt een woordvoerder van NBTC uit. Het aandeel Chinese bezoekers in bijvoorbeeld Giethoorn is erg groot, maar ook bij het Van Gogh Village in het Brabantse Nuenen. Ticketverkoop voor musea en hotelovernachtingen rond die hotspots zullen teruglopen. Maar hoezeer dit in de papieren loopt, valt volgens het NBTC niet te zeggen zolang de termijn van het groepsreisverbod niet bekend is.

Vanaf maart en april, als de populaire tulpenvelden bloeien, tot en met de zomer is de toestroom van Chinese toeristen in Nederland het grootst. Dit weekend vindt het Chinees Nieuwjaar plaats. Hoewel Chinezen rond die feestdag massaal op reis gaan, is deze periode voor vakanties naar Nederland van minder belang.

Voor de toeristische sector als geheel moeten de gevolgen van het verbod overigens niet worden overschat, stelt een woordvoerster van het NBTC. Zo groeit de groep Chinese bezoekers in Nederland weliswaar snel, maar zijn ze afgezet tegenover de miljoenen Duitse toeristen die jaarlijks naar ons land komen van minder belang.

Wat de gevolgen zijn voor Nederlandse toeristen in China van de plaatselijke maatregelen tegen het coronavirus, kon reisbrancheorganisatie ANVR niet direct zeggen. Vooralsnog staat de provincie Hubei rond de stad Wuhan op slot. Het is volgens een ANVR-woordvoerster geen populair gebied voor westerse toeristen.

McDonald's sluit restaurants

Eerder vandaag meldde McDonald's verschillende restaurants in China te sluiten om de de uitbraak van het coronavirus. Het gaat om alle restaurants in vijf steden in de provincie Hubei. Een van de steden waar de keten zijn deuren tot nader order sluit, is de hermetisch afgesloten miljoenenstad Wuhan. Daar dook het virus voor het eerst op.

Naast Wuhan zijn ook alle vestigingen van McDonald's in Ezhou, Huanggang, Xiantao en Qianjiang dicht. De ingreep is onder meer bedoeld om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. McDonald's doneerde tevens 1 miljoen yuan (131.000 euro) aan de Wuhai Charity Foundation, om de strijd met het virus aan te gaan.