Nieuws/Financieel
1134881
Financieel

'Beleggers bloeden voor papieren verliezen'

De achtergestelde obligatiehouders van SNS Reaal moeten bloeden voor papieren verliezen, waarvan de omvang om zijn minst omstreden is. Dat stelde advocaat William Schonewille, die optreedt namens verscheidene benadeelde partijen, vrijdag bij de Raad van State (RVS).

Schonewille haalde fel uit naar een rapport van onderzoeksbureau Cushman & Wakefield naar de waardering van de vastgoedportefeuille van SNS. Hij noemde het ,,onbegrijpelijk en onacceptabel'' dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dat onderzoek als uitgangspunt nam, terwijl SNS zelf er volgens hem terecht grote bezwaren tegen had.

Zelf had de bank en verzekeraar met accountant Ernst & Young ook een inschatting gemaakt van de waarde van het vastgoed. Die bracht veel kleinere toekomstige verliezen aan het licht. ,,Waarom is niet van een gemiddelde waardering uitgegaan'', vroeg Schonewille zich af. ,,Het lijkt of er zoveel licht zat tussen beide rapporten dat het de minister en De Nederlandsche Bank heeft weten te verblinden.''