Financieel/Geld
1136161014
Geld

’Eerst contract tekenen, dan pas zorgbonus’

DEN HAAG (ANP) - De zorgbonus blijft voor veel gedoe zorgen. Zo krijgen zorgwerknemers de blijk van waardering van €1000 pas als zij een contract voor eventuele terugbetaling hebben ondertekend.

FNV Zorg & Welzijn kreeg de afgelopen weken veel signalen van zorgmedewerkers dat hun werkgever de bonus niet zal uitkeren, totdat zij een contract voor eventuele terugbetaling hebben ondertekend, voor het geval dat achteraf blijkt dat ze er toch geen recht op hebben.

Een andere groep werkgevers houdt het geld op de rekening tot de volledige afhandeling via loonbelasting of de eindcontrole van het ministerie van Volksgezondheid heeft plaatsgevonden. „In beide gevallen kan het tot in 2023 duren voordat zorgmedewerkers de bonus, bedoeld over het jaar 2020, pas kunnen uitgeven. Bovendien eist het ministerie bij de verlening van de bonus dat deze binnen vijf maanden wordt uitgekeerd aan de werknemers”, aldus de vakbond.

FNV ontvangt hierover vooral klachten van medewerkers uit de kraamzorg, verpleeghuizen en thuiszorg.

Respectloos

Te absurd voor woorden, zegt Kitty Jong, vice-voorzitter FNV. „Zorgmedewerkers werken inmiddels al bijna een jaar lang in het heetst van de strijd. Ze hebben een enorm groot risico gelopen voor hun eigen gezondheid, door zich dag en nacht onvoldoende beschermd in te zetten voor onze samenleving. Nu blijkt dat ze misschien nog wel twee jaar op de zorgbonus moeten wachten omdat hun werkgever geen risico wil lopen. Dit is respectloos naar al die hardwerkende zorgwerkers.”

FNV kaart onder andere dit probleem donderdag aan in een overleg met minister Van Ark voor Medische Zorg en Sport.

Vaccinaties

Ook de vaccinatievolgorde die steeds wordt aangepast, zorgt volgens de vakbond voor veel onrust onder zorgwerkers. „Sinds begin januari verschijnen er continu berichten van specifieke beroepsgroepen die voorrang willen op hun vaccinatie tegen Covid-19. Als gevolg hiervan schuiven andere beroepsgroepen in de zorg, die al gepland stonden, steeds verder door in het stroomschema. Als dit steeds wordt aangepast, omdat een bepaalde groep nou eenmaal harder schreeuwt, verliest de overheid haar geloofwaardigheid”, zegt Jong.

FNV pleit er ook voor dat alle zorgmedewerkers zogeheten FFP2-maskers krijgen, waarvan bewezen is dat ze voldoende bescherming bieden tegen het coronavirus. Van de medische mondmaskers die ze nu dragen, is dit nog niet bewezen.

De zorgbond wijst erop dat er tot nu toe 116.300 zorgmedewerkers besmet zijn geraakt met Covid-19, 781 in het ziekenhuis terecht zijn gekomen en 23 zijn overleden.