Nieuws/Financieel
1136367
Financieel

'Barclays schrapt duizenden banen zakentak'

Bij de investeringstak van de Britse bank Barclays verdwijnen circa 2000 banen. Dat meldden zondag bronnen rond de bank, zo schrijft de krant The Sunday Times. Bij de divisie, die vroeger door het leven ging onder de naam Barclays Capital, wordt circa 10 procent van de 23.000 banen geschrapt. Topman Antony Jenkins zou dit komende week aankondigen.

Jenkins volgde in augustus Bob Diamond op als topman, toen Diamond moest opstappen als gevolg van een aantal schandalen waarin de bank terecht was gekomen. Daarbij ging het onder meer om het manipuleren van het rentetarief.

Om het imago van de bank wat op te poetsen wil Jenkins ook een omstreden divisie schrappen die grote bedrijven helpt om minder belasting te betalen. Dat liet de bank zondag zelf weten. ,,De oude gebruiken waren niet de juiste, niet voor de bank en niet voor de maatschappij. Banken die niet veranderen gaan ten onder'', staat te lezen in een kladversie van de toespraak die Jenkins dinsdag zal houden en die zondag al gedeeltelijk openbaar werd gemaakt.

Voedselprijzen

De betreffende divisie zou wel zeer winstgevend zijn geweest voor de bank. Een voormalige minister van Financiën noemde bedragen van rond de 1 miljard pond (circa 1,2 miljard euro), maar dat werd later tegengesproken. Ook een divisie van handelaren die gokken op verandering van voedselprijzen zou worden afgeschaft.

Jenkins zal in zijn toespraak naar verwachting ook benadrukken dat veel dienstverlening die de zakenbank aan bedrijven verleent in het geheel niet omstreden is en ook niet zal worden geschrapt. Jenkins wil niet zo ver gaan om de hele zakelijke tak van Barclays te ontmantelen. Daarvoor pleitten eerder wel verscheidene beleidsmakers, onder anderen president van de Britse centrale bank, Mervyn King.