Nieuws/Financieel
1136374
Financieel

BASF ziet schaliegas-mogelijkheden in Europa

Het Duitse chemieconcern BASF ziet veel mogelijkheden in Europa om schaliegas te winnen. Met name in Duitsland, Frankrijk en Polen ziet BASF-bestuurder Harald Schwager een groot potentieel. Dat zegt hij in de krant Frankfurter Allgemeinen Zeitung. Schwager benadrukt dat BASF graag onderzoek wil doen naar de mogelijkheden om de winning ,,sociaal geaccepteerd en milieuvriendelijk'' uit te voeren.

In verscheidene landen van Europa bestaat er zeer veel tegenstand tegen de winning van schaliegas, omdat dat veel schade aan het milieu en de leefomgeving kan veroorzaken. Onder meer in Frankrijk is de winning verboden. In Nederland worden er wel proefboringen gedaan. In de Verenigde Staten heeft de afgelopen jaren een stille energierevolutie plaatsgevonden, waarbij de VS dankzij schaliegas in korte tijd zelfvoorzienend kan worden op energiegebied.

Volgens Schwager past de oliedochter van BASF, Wintershall, voor het winnen van aardgas al tientallen jaren de techniek toe die ook bij het winnen van schaliegas wordt gebruikt. Dat heeft nog nooit geleid tot verontreiniging, zegt de topman. Voor schaliegas zou nog een andere boortechniek moeten worden toegevoegd.

 

Zie ook: We zitten in een gasrevolutie

 

Klik hier voor de Wikipedia-pagina over schaliegas