Nieuws/Financieel
1136398
Financieel

'ABN Amro mede schuldig aan SNS-drama'

Aan het door vastgoedfinanciering ingeleide drama bij SNS zijn meerdere schuldigen, maar een daarvan is zeker ook ABN Amro. Dat zegt beleggingsexpert Peter Paul de Vries (Value8), die vorig jaar veel ophef veroorzaakte toen hij een analyse van SNS maakte na diens beleggersdag.  ,,De kans dat ABN bij de verkoop van Property Finance niet alles heeft gemeld, lijkt me groot."

,,Het is een beetje ondergesneeuwd, maar SNS heeft het probleem van Property Finance natuurlijk niet gemaakt. ABN was 6 jaar eigenaar van Bouwfonds en daarin werden op onverantwoorde wijze tal van dubieuze vastgoedprojecten en megalomane projecten gefinancierd. ABN zit aan de bron van de val van SNS en ik neem dat SNS een claim van tenminste honderden miljoenen bij ABN heeft neergelegd. Ook de directie van Bouwfonds viel onder de verantwoordelijkheid van ABN", zegt De Vries. 

In zijn zelfgemaakte lijst met top-10 aan schuldigen voor het SNS-echec, staat ABN Amro zelfs op de vierde plaats. De bank moet alleen Sjoerd van Keulen, Ronald Latenstein en de toenmalige rvc voor zich dulden. Maar ook de Stichting SNS Beheer (,,de enige aandeelhouder die invloed had"), de accountant KPMG, de toezichthouder DNB en de Nederlandse staat krijgen een sneer van De Vries.

Staatssteun

 ,,De staatsteun van 2008 was niet genoeg, evenmin de ingrepen die toen zijn gedaan. De staat heeft twee overheidscommissarissen benoemd, die sindsdien toezicht houden. En heeft terugbetaling van staatssteun aan SNS, er werd al €185 miljoen terugbetaald, niet te veel focus gekregen, meer dan de overleving van deze bankverzekeraar?"

Ook de adviseurs en aandeelhouders houdt hij verantwoordelijk. Hoewel: ,,De aandeelhouders hebben nooit ingestemd met de overname van Property Finance. Wel opvallend is dat destijds de koers na die overname al daalde", waarmee hij stelt dat er toen al nattigheid werd gevoeld.